Brokolice

Brokolice je druh zeleniny se zelenou, žlutou anebo fialovou barvou růžice. Pochází ze Středomoří. Svou chutí je podobná chřestu anebo kedlubnu. Obsahuje tělu blahodárné látky, především vitamín C, B2, kyselinu listovou, beta karoten a vlákninu.

Pravidelná konzumace přináší pevnější kosti, lepší zrak, senzační imunitu i ochranu proti civilizačním chorobám, hlavně rakovině. Vitamín K se stará o správnou krevní srážlivost.

brokolice

Brokolice

Na její chuť si přijde dříve či později každý a navíc s její konzumací dostaneme ven z těla toxiny a alergeny. Brokolice působí proti nervovým kolapsům a snižuje krevní tlak. Je výborný pomocník pro diabetiky i alergiky a léčí vředy v žaludku. Močové cesty, které jsou pod její ochranou, se nemusejí bát rakoviny.

Nejvíce pozitivních látek obsahuje v syrovém stavu. Nedoporučuje se ji tedy vařit anebo jen v páře. Je chutná s rybami, oříšky anebo jiným druhem zeleniny. Každé jídlo skvěle ozdobí díky své zářivé barvě.

Brokolice – patří nejzdravější potraviny na světě

Brokolice obsahuje pro tělo řadu zdravých živin. Pravidelnou konzumací malých kvítků pomůže vyrovnat tělesnou kyselost. Takzvaná zelená zelenina by měly být konzumována 3-4 krát za týden, aby vznikla alkalita v těle. V kombinaci s jinými druhy zeleniny je brokolice delikatesa jako hlavní chod, pomazánka či salát.

Chemické látky, kterými se brokolice pyšní, dokážou podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech Amerických, zcela změnit DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinné tvorbě.

Ve světě ji doporučují konzumovat při nemocech z ozáření. Doporučuje se pojídat celou dobu těhotenství. Obsahuje totiž kyselinu listovou a ta je nesmírně důležitá pro správný vývoj plodu dítěte. Doporučujem se podívat i na brokolicovou šťávu z výhonků.

100 gramů má 34 kcal

Důležité nutriční informace (na 100 g):

Vitamin C – 135%
Vitamin A – 11%
Vápník – 4%

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons