Čajové sušenky
Protože jsem teď strávila menší dovolenou v Anglii a ve Skotsku, samozřejmě mě dost upoutal rituál pití čaje („o páté“, ale prakticky v
kteroukoli denní dobu).
Je to velmi tradiční, obřadní a sofistikovaný zvyk (jehož zásady a historie by jistě vydaly na několikaleté studium), při kterém podle mě nejde ani tak o čaj samotný (i když jeho kvalita je zcela určitě zásadní), ale hlavně o pocit domova, zázemí, tepla rodinného krbu a také jakéhosi řádu. Aspoň tak jsem to vnímala.
Ano, nejenže mám ráda tradice, ale taky řád a ještě stereotyp. 😀 V určitém smyslu je to pro život zásadní.
A hlavně čím víc člověk cestuje, tím víc se snaží nějaký ten řád a zvyky vytvářet. Pro mě to představuje jistotu v jinak nejistém a neznámém prostředí.
Čajové sušenky nesmí chybět
Každopádně, pití čaje není jen o čaji nebo o pocitu, ale hlavně je (skoro jako všechno v životě 😀 ) o jídle. Často se proto pije společně s různým drobným pečivem, třeba i s minisedviči. Něco podobného, jako naše „kafe se zákuskem„.
Dnes si takové čajové sušenky připravíme pro vitariány, a když si k nim někteří neudělají ani čaj ani kávu, ať si dají třeba nápoj ze zeleného ječmene.
Na přibližně 15 kousků čajových sušenek budeme potřebovat:
- 1/2 šálku lískových ořechů (namáčené ve vodě -den předem nebo pár hodiny předem)
- 1/2 šálku sušených datlí
- 1 lžička kvalitního černého čaje (ty prvotřídní se suší na slunci, pokud ale chcete, můžete tuto položku vynechat)
- 1 polévková lžíce karobového prášku
- 1 lžička rozpuštěného kokosového oleje
- tvořítko na cukroví libovolného tvaru (já použila srdíčko)
Postup přípravy čajových sušenek:
- Datle necháme na několik hodin (klidně i přes noc) namočené ve vlažné vodě. Následně vodu slijeme.
- Do mixéru dáme oříšky a rozmixujeme na jemný prášek.
- K rozmixovaným oříškům přidáme slité datle, černý čaj, karobový prášek a kokosový olej.
- Rozmixujeme na konzistentní těsto.
- Do tvořítka vtlačíme příslušné množství těsta a protlačíme druhou stranou. Tvar trochu prsty poupravíme, aby „sušenky“ pěkně vypadaly.
- Nakonec lehce posypeme karobovým práškem a skladujeme v lednici.
Pokud hledáte inspiraci, neváhejte a sledujte FB Had a Lama
PS: Pokud hledáte dobrůtky pro přípravů dezertů? Nahlédněte i do našeho e-shopu.