Čajové sušenky

Protože jsem teď strávila menší dovolenou v Anglii a ve Skotsku, samozřejmě mě dost upoutal rituál pití čaje („o páté“, ale prakticky v

Čajové sušenky vyzývají k (p)ochutnání.

Čajové sušenky vyzývají k (p)ochutnání.

kteroukoli denní dobu).

Je to velmi tradiční, obřadní a sofistikovaný zvyk (jehož zásady a historie by jistě vydaly na několikaleté studium), při kterém podle mě nejde ani tak o čaj samotný (i když jeho kvalita je zcela určitě zásadní), ale hlavně o pocit domova, zázemí, tepla rodinného krbu a také jakéhosi řádu. Aspoň tak jsem to vnímala.

Ano, nejenže mám ráda tradice, ale taky řád a ještě stereotyp. 😀 V určitém smyslu je to pro život zásadní.

A hlavně čím víc člověk cestuje, tím víc se snaží nějaký ten řád a zvyky vytvářet. Pro mě to představuje jistotu v jinak nejistém a neznámém prostředí.

Čajové sušenky nesmí chybět

Každopádně, pití čaje není jen o čaji nebo o pocitu, ale hlavně je (skoro jako všechno v životě 😀 ) o jídle. Často se proto pije společně s různým drobným pečivem, třeba i s minisedviči. Něco podobného, jako naše „kafe se zákuskem„.

Dnes si takové čajové sušenky připravíme pro vitariány, a když si k nim někteří neudělají ani čaj ani kávu, ať si dají třeba nápoj ze zeleného ječmene.

Na přibližně 15 kousků čajových sušenek budeme potřebovat:

  • 1/2 šálku lískových ořechů (namáčené ve vodě -den předem nebo pár hodiny předem)
  • 1/2 šálku sušených datlí
  • 1 lžička kvalitního černého čaje (ty prvotřídní se suší na slunci, pokud ale chcete, můžete tuto položku vynechat)
  • 1 polévková lžíce karobového prášku
  • 1 lžička rozpuštěného kokosového oleje
  • tvořítko na cukroví libovolného tvaru (já použila srdíčko)

Postup přípravy čajových sušenek:

  1. Datle necháme na několik hodin (klidně i přes noc) namočené ve vlažné vodě. Následně vodu slijeme.
  2. Do mixéru dáme oříšky a rozmixujeme na jemný prášek.
  3. K rozmixovaným oříškům přidáme slité datle, černý čaj, karobový prášek a kokosový olej.
  4. Rozmixujeme na konzistentní těsto.
  5. Do tvořítka vtlačíme příslušné množství těsta a protlačíme druhou stranou. Tvar trochu prsty poupravíme, aby „sušenky“ pěkně vypadaly.
  6. Nakonec lehce posypeme karobovým práškem a skladujeme v lednici.

 

Pokud hledáte inspiraci, neváhejte a sledujte FB Had a Lama

 

PS: Pokud hledáte dobrůtky pro přípravů dezertů? Nahlédněte i do našeho e-shopu.

 

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons