Chilli paprička

Chilli je velmi oblíbené, přestože nejednomu z vás dokázala velmi účinně „protáhnout trubky“ nebo i celé „útroby“.

chilli-paprikaChilli paprička (jinak také čili paprička nebo feferonka). Velmi často se také užívá označení kayenský (kajenský) pepř. Chilli paprička je plod hlavně exotických druhů křovitých paprik. Rostou převážně v tropech a subtropech Číny, Japonska, Afriky, Indie, Vietnamu, Jižní a Střední Ameriky (hlavně v Mexiku). Také Balkán si tyto papričky velmi oblíbil.

Definice a odrůdy

Jedná se o malé světlejší papřičky s velmi silnou vůní. Feferonky jsou velmi velmi ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Těchto odrůd existuje obrovské množství (známo asi 3000 odrůd). Sladké, méně ostré až ohnivě pálivé odrůdy. Dnes se pěstuje po celém světě více jak 200 druhů chilli. Jejich šlechtěním vznikají stále nové odrůdy. Zpracováním chilli se zabývá celé jedno odvětví.

Chilli papričky se dělí dle množství kultivarů a jsou rozdělovány do několika druhů. Chilli spadá pod botanický rod Capsicum, ale je také členem širšího druhu Solanaceae (rod lilkovitý). Proto jsou chilli papriky úzce spojovány s jejich geneticky příbuznými bramborami, rajčaty, lilkem nebo tabákem.

Capsicum se skládá z pěti domestikovaných druhů a dvaceti tří volně žijících druhů. Pět nejznámějších druhů je Chinese, Annuum, Frutescens, Pubescens a Baccatum.

Pěstuje se například Dundicut, který pochází z Pákistánu. Je také známa pod názvem Lal Mirch. Plody jsou malé a po dozrání mají tmavočervenou barvu. Používá se hlavně sušená nebo jako koření (například v indické kuchyni). Rostlina je robustnějšího vzezření a vyznačuje se vysokou rodivostí plodů.

Dále se také pěstují Capezzoli di scimmia. Jde o odrůdu chilli papriček pocházející z Bolívie. Rostlina je košatějšího tvaru a dorůstá do výšky 40 – 50 centimetrů. Úrodnost je také celkem vysoká. Plody jsou malé a během procesu dozrávání se mění zabarvení ze zelené na oranžovou.

Mezi opravdu velmi ohnivě pálivé odrůdy patří například i Bih Jolokia. Za jedny z nejpálivějších papriček se považují tzv. „superchilli“. Pochází z Indie a tamní obyvatelé jej nazývají bhut jokia (chilli démon). Indická policie a vojenské složky toto superchillli jako donucovací prostředek (náplň kouřových granátů).

Proč chilli pálí

Papričky chilli mohou za svou pálivou chuť poděkovat látce kapsaicin, nebo také kapsicin, capsaicin (rostlinný alkaloid). Pro člověka i ostatní druhy je kapsaicin velmi dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkání, s níž přijde do styku. Je dobře rozpustný tucích a alkoholu. Jako protilék skvěle funguje mléko nebo také pomáhá vypláchnutí úst ve sklence silné kořalky.

Při styku kapsaidinoidy se sliznicemi vyvolávají pocit pálení, je také spojován s pocitem bolesti, a to díky nociceptorů. Může pálit v ústech, na sliznici nosu i oka. Proto se využívá tato látka v pepřových sprejích sloužících k osobní obraně. Dokonce čeští vědci objevili, že se použije ve větší dávce na kůži před operací, eliminují se pooperační bolesti.

Pozitivní účinky kapsicinu

Pozitivní účinky jsou způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů. Ta přispívá k podpoře krevní cirkulace, stimulaci žaludeční sekrece (lepší zažívání), zvýšení rychlosti metabolismu. Léčební efekt se může projevit při dávce 400 miligramů, třikrát týdne. Což odpovídá asi 3 – 8 paprikám habanera, který pochází z poloostrova Yucatán a jde o jednu z nejpálivějších papriček na světě.

Množení a pěstování chilli papriček

Chilli papričky se množí semínky. Tato semínka jsou zploštěná, kulatá a obvykle mají vrásčitou žlutou barvu. Pokud semínka začnou časem hnědnout, může se jednat o nižší kvalitu a klíčivost semínek. Semana se pyšní  vysokou klíčivostí (asi 95%) a tuto vlastnost si mohou uchovat i několik let.

Papričky lze úspěšně pěstovat i v našich podmínkách. Musí se však dodržet tři základní kroky, aby byl dosáhnut nějaký výsledek. Prvním důležitým krokem je předpěstování. Po novém roku se osivu například v bytě umístí do zeminy a čeká se na vyklíčení první děložní lístky. Druhým krokem je přesazení. Aby rostlina zesílila, musí se přesadit do menšího kořenáče. Posledním třetím krokem je výsadba. Na jaře, kdy již nehrozí mrazivá rána, je možné konečně přistoupit k výsadbě do skleníku. Rostlina potřebuje dostatek světla i tepla a je nenáročná na zalévání. Je však potřeba pravidelně rostlinu přihnojovat.

Co chilli obsahuje

Tento pálivý „neřád“ obsahuje vitamín C a karoten B. Pokud se konzumuje větší množství, může dráždit pohlavní a močové ústrojí. Jsou v nich také obsažena přírodní barviva, aromatické silice a minerály.

Díky velkému obsahu vitamínu C a A se zlepšuje váš imunitní systém a působí jako prevence před řadou různých onemocnění. Dále obsahují také proteiny. Pokud nakombinujete chilli s fazolemi, váš organismus bude obohacen o velkou dávku zdravých bílkovin. Ocení to hlavně vegetariáni.

Chilli papričky také obsahují vlákninu. Ta zpomaluje rychlost vstřebávání cukru v těle. To zase ocení hlavně diabetici. Jedna americká studie také popisuje, že chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle (asi o 60%), a to díky právě kapsaicinu. Nedílnou součást také tvoří obsah železa. Opět se jedná o poměrně vysoké hodnoty, a proto se považuje za skvělého pomocníka v boji s anémií. Dodává dostatek železa hlavně těm, kteří nejí maso.

12-duvodu-proc-jist-chilli

Léčivé účinky

Krom toho, že čertovsky pálí, mají také příznivé účinky na lidský organismus. Působí jako účinná obrana proti nádorovým onemocněním (prevence proti rakovině prostaty). Pomoc při hubnutí. Stačí po jedna „pálivka“ denně. Vaše postava se změní k lepšímu. Látky obsažené v chilli zrychlují metabolismus tak, že se vám zvyšuje teplota. S tím souvisí i anti – bakteriální vlastnosti kájenského pepře.

Funguje jako skvělá konzervační látka (obrana před kontaminací potravin bakteriemi). Je také znám jako oběhový stimulant (podpora detoxikace). Zvyšuje se funkce lymfatického a trávicího systému. Zahříváním těla se zjednodušuje proces detoxikace (kajenský pepř totiž způsobuje pocení). Účinným receptem na tělesná „detox“ je čaj z kajenského pepře, v kombinaci s citronovou šťávou a medem.

Chilli papričky také napomáhají snižovat cholesterol. Chrání před hromaděním „špatného“ cholesterolu v krvi. Proto mají dobrý vliv na kardiovaskulární systém. Snižují cholesterol a zároveň zvyšují schopnost těla rozpouštět fibrin (látka tvořící krevní sraženiny). Snižují také riziko vzniku aterosklerózy a chrání před vznikem vředů (méně mrtvic, srdečních infarktů a plicních embolií). Díky nižší produkci žaludečních kyselin se snižuje riziko žaludečních vředů a pomáhá v boji s rakovinou tlustého střeva.

Kajenský pepř skvěle podporuje metabolické funkce a pomáhá tělu při spalování přebytečného množství tuku. Má také schopnost zmírňovat podráždění žaludku, vředy, bolesti v krku, dráždivý kašel či průjem. Pokud vás bolí hlava nebo vás trápí migréna, snězte papričky. Začne vás pálit a bolet v jiné oblasti těla, a vaše mysl se zaměří na nový zdroj bolesti. Tím je bolest původní opomíjena. Chřipka nebo nachlazení nemají žádnou šanci. Kajenský pepř pomáhá rozpouštět a uvolňovat hleny. A právě produkce slin stimulují tyto pálivé „potvůrky“. Produkce slin je důležitá pro zdravé zažívání a udržení optimálního zdraví ústní dutiny.

Chilli papričky se též vyznačují antimykotickými účinky (účinně brání tvorbě houbových patogenů Phomopsis a Collectotrichum). Působí i jako antialergen (zmírňuje alergie). Podpora trávení je další kladnou vlastností. Kajenský pepř stimuluje trávicí trakt, zvyšuje tok a produkci enzymů a žaludečních šťáv. To pomáhá tělu metabolizovat potraviny (a také toxiny). Je užitečný i pro zmírnění střevní plynatosti.

Působí proti zarudnutí (bylina při mnoha chronických a degenerativních chorobách), napomáhá při krevních sraženinách, působí proti bolesti kloubů (extrémně vysoký obsah kapsaicinu způsobuje dočasnou bolest na kůži a to vysílá chemické posly z pokožky do kloubů a tím dochází k úlevě od bolesti kloubů), podporuje zdravost srdce (pomáhá udržovat normální krevní tlak), prostředek na bolest zubů (při onemocnění zubů a dásní), zlepšení nálady (vyšší produkce endorfinů a serotoninů, které se podílí na pocitu štěstí), menší chuť na sladké, lepší spánek (lepší trávicí proces, lepší spánek) a mimo jiné je chilli považováno za afrodiziakum.

Funguje také jako lokální prostředek (ve formě obkladu) k léčbě hadího uštknutí, revmatismu, vředů či ran. Obecně pomáhá chilli při léčbě nemocí jako srdeční arytmie, trombózy, na křečové žíly, omrzliny, podlitiny či hematomy, hadí uštknutí, na řezné rány, podchlazení, alkoholismus, při léčbě usazování hlenů v plicích, pomáhá při otravě potravinami (ostré chilli papričky ničí bakterie jako Vibrio vulnificus, které jsou původcem otravy „fuj suši“, či otravy ústřicemi), kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení a kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia a navíc snižuje hladinu krevního cukru.

Využití v kuchyni

Chilli papričky se využívají v mnoha podobách. Jde přímo o gurmánský zážitek. Jsou nenahraditelným kořením snad v každé domácnosti. Bývá v tekuté podobě (výtažky) i v čerstvé podobě. Především se s ní ale setkáme v podobě prášku (mleté), ve formě volně prodejných léků nebo mastí. Chilli omáčky, stejně jako pořádný „gulášek“ se bez nich rozhodně neobejde. Papričky se také nakládají do oleje i do kyselých nálevů, suší se na slunci, horkým vzduchem nebo kouřem. Sušené chilli se používají drcené, mleté nebo pouze sušená semínka. Chilli klobásky jsou naprosto úžasný chuťový zážitek. Dokonce se upravují i na pasty a mrazí se. Bývají také součástí různých kořenících směsí a přípravků jako je kari nebo tabasco. Mají také své místo při úpravách masa a uzenin, při konzervování zeleniny a ryb, k dochucování luštěnin, zeleninových pokrmů a polévek. Aroma papriček má své místo i při výrobě parfémů.

Kayenský pepř (český název vznikl nepřesným překladem z angličtiny „pepper“ – chilli, paprika, i pepř)

Tímto názvem je často označován prášek ze sušených chilli papriček. Má žlutou až červenou barvu a je typická svou velmi palčivou pálivou chutí. V Maďarsku dokonce chilli papričky považují za své národní koření. Říká se mu také „pán bylin“, přestože jde o jednu z nejostřejších druhů papriček na trhu s tímto kořením.

Získává se obvykle mletím z tobolek a semen dlouhých zašpičatělých červených papriček se štiplavou chutí z rodu Capsicum. Přimíchá – li se trocha kajenského pepře s jinými bylinami, působí jako katalyzátor (spouští reakci ostatních bylin a umocňuje jejich účinek). Funguje i jako stimulant, který čistí a ředí krev.

Pálivost paprik se měří v Scovillových jednotkách. Kajenský pepř se pohybuje mezi 40 000 – 100 000 jednotkami na této stupnici. Je však lepší požít nejprve malé množství a vyzkoušet pálivost pepře, než zjistíte, jak bude působit na vaše tělo. Jelikož je velmi jemně mletý, doporučuje se používat místo klasického pepře (je zdravější, nedráždí a neusazuje se na sliznicích). Jen dávejte pozor na to, abyste nepřepepřily.

Ačkoliv existují i sladké odrůdy, bohužel už nikdo chilli „neodpáře“ označení pálivosti. Tak či tak, je chilli velmi zdravé a prospěšné lidskému organismu. Pokud se nebude jeho užívání přehánět, umocní to vaše chuťové zážitky. Pro jeho léčebné účinky je toto koření oblíbené i mezi vitariány, vegetariány a diabetiky. Jde o velmi užitečné koření.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons