Cibule
Cibule chrání imunitní a kardiovaskulární systém, pomáhá proti chřipce i nachlazení, zpevňuje kosti, odstraňuje příznaky obezity a cukrovky. Ohromně zklidní štípanec včely, působí protizánětlivě a zastraší i rakovinu. Existují stovky podložených anebo mýtyckých rad, kde může zelenina se sukýnkou pomoci. Využívá ji lékařství i lidové léčitelství.
Cibule
Zelenina i koření v jednom, k nám přišlo z Asie. Pyšní se desítkami odrůd, v mnoha tvarech a barvách. V Česku je známá cibule kuchyňská, zimní anebo jemná šalotka.
Málokdo ví, že květenství cibule je obrovské lákadlo pro včeličky, výsledkem je lahodný med.
Vitamíny B1 a B2 jsou v ní silně zastoupeny, také křemík, draslík a vitamín C, především v nati. Je doslova prošpikovaná éterickými oleji neboli silicemi. Asi jedinou nevýhodou cibule je pálení a slzení očí při jejím krájení, kterému se prostě nevyhneme.
Říká se, že čím více cibulka štípe, tím více vitamínů obsahuje.
Pravidelná konzumace cibule má nejen pozitivní vliv na imunitní systém organismu, ale také na harmonickou alkalitu lidského těla. V kombinaci s dalšími zásaditými potraviny může vzniknout chutný a zdravý hlavní chod.
Cibule je také cenná přísada do různých zdraví prospěšných domácích receptů. Ať už se jedná o studenou či teplou kuchyni, nikde se bez její pikantní štiplavé chutě nemůžeme obejít.
100 gramů má 40 kcal
Důležité nutriční informace (na šálek):
Vitamín C – 17%
Vápník – 4%
Železo – 2%