Co je vitarianství? Díl 2

oblicej-vitirianaVitariánství, neboli živá strava, jak se často tento styl stravování a vůbec celého životního stylu nazývá, spočívá v konzumaci výhradně čerstvé, syrové stravy, bez tepelné úpravy. Není dovoleno ani konzumovat řadu výrobků a proto je nutné si veškerou potravu vlastní úsilím připravit.

Co konzumovat

Pokud se dáte na vitariánství, je nutné konzumovat výhradně čerstvé potraviny a to především zeleninu a ovoce. Další postup přípravy je již na vás – samozřejmě ne tepelně, ale mixováním, krájením, kombinováním jednotlivých chutí aj.

Nejen ovoce a zelenina

Mimo ovoce a zeleninu, které jsou základem celého konceptu živého stravování, se také konzumují semínka, oříšky, ořechy, sušené plody aj. s tou tepelnou úpravou to také není až tak zakázáno, je však nutné při přípravě se držet pokynů a pokrm tepelně zpracovat maximálně při teplotě čtyřicet dva stupňů.

Co rozhodně ne

Vitariánství není jen způsob stravování se, ale vůbec celého životního stylu. Je nutno k němu tak přistupovat a pamatovat, že ne všechny potraviny jsou vhodné. Rozhodně je zakázáno maso. A to jakékoli. Spolu s ním i mléčné výrobky a prostě cokoli živočišného původu. Ať jde o vejce, nebo máslo a jiné produkty, vše je pro vitariány zakázáno.

Proč živá strava?

Stoupenci vitariánství tvrdí celkem logicky, že základem všeho je příroda. Čerstvá strava je běžná a přirozená pro veškeré živé organismy. Stravují se tak zvířata ve volné přírodě, což nemůže nikdo vyvrátit – asi stěží vypozorujete lva, který si svoji kořist upeče na předem rozdělaném ohni. A ani člověk se nenarodil se sporákem u pasu, jak se obecně mezi vitariány traduje.

Mnoho chutí

Dost často mají lidé z živé stravy obavy, že by se takto nedokázali stravovat, neboť pouze ovoce a zelenina s nějakými těmi semínky jsou prý dost nedostačující na celoživotní se stravování. Jenže to jsou jen obavy plynoucí z neznáma. Každý plod je jiný a podobně, jako jsou různí lidé, jsou i různé chutě jednotlivých plodů. Tak například takové jablko. Kolik jen existuje druhů a každý z nich chutná jinak.

Latest Comments
  1. MARIA HUDAKOVA
  2. Petra

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons