Cuketa

Cuketa (Cucurbita pepo)

Cuketa je teplomilná, jednoletá zelenina keřovitého vzrůstu, řadící se k druhu tykev obecná, který pochází z Mexika a Střední Ameriky. Kulturní pěstování této rostliny jsou datovány i několik tisíc let, před našim letopočtem. Kultivar cuketa je však evropského původu, která vznikla šlechtěním v Itálii (odtud je i název cuketa z italského výrazu pro tykev – zucca). Existuje mnoho odrůd cukety, lišící se především svou barvou a strukturou slupky.cuketa

Pěstování

Komerčně se pěstují např. v Itálii, Francii, Izraeli a Holandsku. Vysévají se volně na plantážích a záhonech podobně jako okurky. Sklízí se mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá. Na trhu se objevují i velmi malé plody (z Itálie a Francie), které se sklízí jen několik dní po odkvetení. Cukety jsou poměrně nenáročné na pěstování a péči. Preferují slunné stanoviště a humózní půdy. Sklizeň v našich podmínkách začíná koncem června až začátkem července.

Export a skladování:

K nám se cukety dováží např. z Itálie, Francie, Španělska, Holandska a Velké Británie. Cuketa je v současnosti v prodeji celý rok. Při nákupu vybíráme mladé plody s hladkou tvrdou a neporušenou slupku. Kvalitní plod cukety je možné uskladnit přibližně na 3 týdny v chladničce, nejlépe v zeleninové přihrádce (odděleně od ovoce a rajčat, které přirozeně uvolňují etylen). Je nutné brát v potaz fakt, že malé plody rychleji vadnou. Pokud máme zájem si cukety uskladnit přes zimu, vybíráme velké vyzrálé plody s tvrdou slupkou (dutý poklep), které nám v bezmrazém sklepě – vydrží až půl roku.

Využití:

květy– využití v kuchyni

plody–  nízkoenergetická zelenina, která se výborně hodí při zeštíhlujících dietách.

Obsah látek v plodu: vitamíny (A, B,E), minerály (draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, měď, zinek), kyselina listová, kartenoidy (až 5 mg %, jako např. u papriky), vláknina, voda 90%.

Zdraví

  • ideální pro hubnutí a detoxikaci
  • má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu
  • prevence proti onemocněním jako je dna, cukrovka, ateroskleróza, otoky končetin nebo nadváha
  • působí lehce projímavě, čistí stěny střev od nebezpečných usazenin a celkově zlepšují jejich průchodnost
  • udržuje střevní sliznice zdravé a odolné vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům.
  • ovlivňují činnost srdce, ledvin
  • působí jako antioxidant a proti vzniku nádorů

Využití v kuchyni:

Cukety mají širokou škálu uplatnění v kuchyni a nejvhodnější a nejzdravější je konzumace mladých cuket i se slupkou, která obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Mladé a křehké plody jsou za syrova skvělé do pomazánek, můžeme je nakládat jako okurky. Dají se z ní také vyrábět velmi chutné saláty, jelikož mají velmi jemnou chuť a snadno tak přejímají chutě přísad. Je tedy vhodné silně kořenit, nebo používat výrazné ingredience (česnek).

Úprava před samotným zpracováním spočívá pouze v omytí plodu (příp. oloupání staré slupky). Poté je můžeme krájet na tenké plátky, či strouhat. Výborně se kombinují s rajčaty, okurkou, paprikou, okurkou a bylinkami. Jako zálivku na salát můžeme zvolit balzamikový ocet a olivový olej. Výborná zdraví prospěšná varianta je kombinace šťávou z mrkve nebo šťávou z červené řepy.

Starší cukety loupeme a semena se vydlabáváme lžíci. Při konzumaci většího množství sirových cuket se mohou objevit mírné žaludeční potíže.

TIP: Vitamin A je rozpustný v tucích, je proto nezbytné cukety konzumovat s přídavkem oleje např. olivového, sezamového, lněného, či řepkového. Zajistíme tak jeho lepší vstřebání do těla.

 

Show Buttons
Hide Buttons