Cuketové nudle po asijsku
Špagety vytvořené ze zeleniny jsou takovým základem vitariánské kuchyně. Nejen proto, že je to syté a uspokojivé jídlo, ale také proto, že poskytuje nespočet možností jak s nimi naložit.
Už jsme společně vyzkoušeli okurkové špagety a dnes si vyzkoušíme cuketové nudle po asijsku.
Cuketa je chuťově nevýrazná, a proto slouží jako skvělý nosný pilíř pro výrazné chutě. Jinými slovy můžeme při přípravě omáčky trochu „zdivočet“.
Základem asijské kuchyně jsou mimo jiné – pálivo sladké chutě, navíc pálivé koření jako chilli papričky v zimě zahřejí tělo i bez tepelně upravených jídel.
Takže dost bylo řečí, jdeme na to!
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 1 velkou cuketu
- 1 zralé avokádo (poznáte ho tak, že má tmavě fialovou barvu a na stisk je měkké, ale není úplně snadné ho zmáčknout – jako třeba máslo uchovávané v ledničce)
- pár lístků máty (plus na ozdobu)
- 1/2 lžičky javorového sirupu
- 2 stroužky česneku
- kousek (sušené) chilli papričky
- malý kousek zázvoru
- 1 menší šalotku (nebo mladou cibulku)
- 1 menší mrkev
- 1/4 jablka
- 1 lžičku miso pasty
- pórek (na ozdobu)
- cherry rajčátka (na ozdobu)
Postup – cuketové nudle po asijsku:
- Cuketu omyjeme a oloupeme. Vytvoříme špagety – použijeme buď spiralizér, nebo speciální škrabku (v případě nouze lze použít i škrabku běžnou, špagety budou trochu širší, ale můžeme je považovat za tagliatelle).
- Vydlabeme avokádo (pokud nevíte jak na to: rozřízneme avokádo podélně, kolem pecky. Otočným pohybem oddělíme obě půlky. Pecka zůstane v jedné půlce. Vezmeme nůž, zasekneme ho do pecky a otočným pohybem pecku uvolníme. Lžičkou vydlabeme obě půlky, aby nepřišlo nic nazmar)
- Avokádo dáme do mixéru, přidáme mátu, javorový sirup, česnek, chilli papričku, zázvor, šalotku, půlku malé mrkve, jablko a miso pastu. Vše důkladně rozmixujeme.
- Nachystáme si očištěný pórek, který nakrájíme na tenké proužky, zbytek mrkve, z které škrabkou také vytvoříme tenké proužky a rajčátka, která rozkrájíme na čtvrtiny.
- Špagety pečlivě promícháme s omáčkou (nejlepší je vmasírovat omáčku rukama), necháme proležet 10 minut. Přidáme nakrájený pórek, mrkev a rajčátka, dobře promícháme, ozdobíme mátou a můžeme podávat.
Další nápady a recepty sledujte také na www.facebook.com/hadalamazijizdrave
PS: Chcete oživit vzhled vašich pokrmů? Nahlédněte do našeho e-shopu!