Cuketové nudle po asijsku

10904728_10205562248564775_1169327764_n

Cuketové nudle po asijsku

Špagety vytvořené ze zeleniny jsou takovým základem vitariánské kuchyně. Nejen proto, že je to syté a uspokojivé jídlo, ale také proto, že poskytuje nespočet možností jak s nimi naložit.

Už jsme společně vyzkoušeli okurkové špagety a dnes si vyzkoušíme cuketové nudle po asijsku.

Cuketa je chuťově nevýrazná, a proto slouží jako skvělý nosný pilíř pro výrazné chutě. Jinými slovy můžeme při přípravě omáčky trochu „zdivočet“.

Základem asijské kuchyně jsou mimo jiné – pálivo sladké chutě, navíc pálivé koření jako chilli papričky v zimě zahřejí tělo i bez tepelně upravených jídel.

Takže dost bylo řečí, jdeme na to!

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 1 velkou cuketu
  • 1 zralé avokádo (poznáte ho tak, že má tmavě fialovou barvu a na stisk je  měkké, ale není úplně snadné ho zmáčknout – jako třeba máslo uchovávané v ledničce)
  • pár lístků máty (plus na ozdobu)
  • 1/2 lžičky javorového sirupu
  • 2 stroužky česneku
  • kousek (sušené) chilli papričky
  • malý kousek zázvoru
  • 1 menší šalotku (nebo mladou cibulku)
  • 1 menší mrkev
  • 1/4 jablka
  • 1 lžičku miso pasty
  • pórek (na ozdobu)
  • cherry rajčátka (na ozdobu)

Postup – cuketové nudle po asijsku:

Cuketové nudle - příprava

Cuketové nudle – příprava

  1. Cuketu omyjeme a oloupeme. Vytvoříme špagety – použijeme buď spiralizér, nebo speciální škrabku (v případě nouze lze použít i škrabku běžnou, špagety budou trochu širší, ale můžeme je považovat za tagliatelle).
  2. Vydlabeme avokádo (pokud nevíte jak na to: rozřízneme avokádo podélně, kolem pecky. Otočným pohybem oddělíme obě půlky. Pecka zůstane v jedné půlce. Vezmeme nůž, zasekneme ho do pecky a otočným pohybem pecku uvolníme. Lžičkou vydlabeme obě půlky, aby nepřišlo nic nazmar)
  3. Avokádo dáme do mixéru, přidáme mátu, javorový sirup, česnek, chilli papričku, zázvor, šalotku, půlku malé mrkve, jablko a miso pastu. Vše důkladně rozmixujeme.

    Asijská omáčka - příprava

    Asijská omáčka – příprava

  4. Nachystáme si očištěný pórek, který nakrájíme na tenké proužky, zbytek mrkve, z které škrabkou také vytvoříme tenké proužky a rajčátka, která rozkrájíme na čtvrtiny.
  5. Špagety pečlivě promícháme s omáčkou (nejlepší je vmasírovat omáčku rukama), necháme proležet 10 minut. Přidáme nakrájený pórek, mrkev a rajčátka, dobře promícháme, ozdobíme mátou a můžeme podávat.

Další nápady a recepty sledujte také na www.facebook.com/hadalamazijizdrave

PS: Chcete oživit vzhled vašich pokrmů? Nahlédněte do našeho e-shopu!

 

Hotové cuketové nudle s asijskou omáčkou

Hotové cuketové nudle s asijskou omáčkou

 

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons