Druhy olejů, jak je neznáte

Používáte je denně a vůbec o nich víc nevíte? Slyšeli jste o spoustě druhů olejů a chtěli byste je s úspěchem vyzkoušet? Budete se divit, z čeho všeho se dá vylisovat chutný olej. Vitamíny, minerály a kyseliny, to jsou dominanty přinášející tělu blaho a rovnováhu. Porovnejte jejich složení a výhody i nevýhody. U méně známých produktů je to hlavně vysoká cena.

Druhy olejů, jak je neznáte….co lze využívat v kuchyni?

Řepkový olej

Tento olej se získává ze semen řepky olejnaté. Je vhodný pro smažení i studenou kuchyni. Momentálně se dostává do lidského povědomí víc, než kdykoli jindy. Najdete v něm obrovské množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Kyselina palmitová a stearová, olejová nebo linolová jsou jeho složkami. Řepkový olej je dokonalý pomocník v kuchyni. Odolává vysokým teplotám a vydrží dlouho v chladničce. Je zdravý a cenově dostupný.

Olivový olejkosmetika_640

Víte, jak se získává tento zdraví prospěšný produkt? Lisováním zastudena anebo jinou cestou z oliv. Jeho upotřebení najdete, jak v gastronomii, tak v kosmetice i farmaceutickém průmyslu. Jak je známo, patří tento blahodárný olej do středomořské kuchyně. Mastné kyseliny a vitamin E, záruka věčného mládí, je toho živým důkazem.

Panenský olej je lisován přímo zastudena a jeho kvalita je nejvyšší, extra virgin. Existuje několik druhů tohoto typu. Vždy si bedlivě pročtěte etiketu. Rafinované olivové oleje jsou jeho další obdobou. Také existují různé směsi.

Jak poznáte dokonalý olivový olej? Jeho chuť dominuje, čich pozná také dobrou značku a barva je různá v závislosti na zralosti oliv. Shledáte se s různými chutěmi, jako je pikantní, hořká, sladká, harmonická, octová, ale i plesnivá. Olivový olej snižuje riziko infarktu a kardiovaskulárních nemocí. Díky antioxidantům a vitaminům A, D, E a K bojuje proti hrozícímu cholesterolu. Trávení se s ním výrazně zlepšuje. Budete mít po něm svěží pleť i vlasy.

Konopný olej

Novinkou na českém trhu pro mnohé uživatele je konopný olej. Získává se taktéž lisováním semen rostliny konopí. Má tmavě až světle zelenou barvu a dominuje příjemnou oříškovou chutí. Obsahuje mnohé vitamíny, antioxidanty. Technické konopí je zdrojem tohoto zdraví prospěšného přípravku. S jeho užíváním si zaručíte prevenci proti mnohým chorobám a upevníte si svou imunitu. Budete se cítit mladší a budete více v pohybu. Je zárukou pevného zdraví.

Je vhodný pro výrobu kosmetiky, jako jsou sprchové gely, šampóny, mýdla a čisticí prostředky. Díky vysokému obsahu tělu potřebných esenciálních kyselin omega 3 a omega 6, je snad na prvním místě v užívání. Nasycené mastné kyseliny pomáhají tělu trávit a dobře fungovat. Z produktů je známý konopný protein. Zlepšují metabolismus. Jsou lepší pro studenou kuchyni, ale vhodné i pro pečení, ne však při vysokých teplotách.

Slunečnicový olej

Netěkavý olej, který se získává ze semen slunečnice.  Jeho využití je hlavně v kuchyni, ale setkáme se s ním i v kosmetice. Je zdrojem kyseliny linolové a olejové. Jeho součástí je také lecitin, tokoferony, karotenoidy nebo vosky. Jeho chuť je nevýraznějšího charakteru. S vitamínem E se stává také zdravým druhem oleje. Snažte se ho používat a dostanete do těla mononenasycené a polynenasycené tuky s velice slabým obsahem nasycených tuků.

Kokosový olej

Znáte tento zajímavý produkt? Jeho působivé vlastnosti upotřebíte hlavně ve studené kuchyni a při přípravě sladkých jídel, jako jsou moučníky, deserty nebo také pomazánky. Pokud by se vám zdál voňavý a chtěli byste se s ním zkrášlit, můžete. Ošetřete s ním svou pleť, vlasy, zuby nebo rty. Kokosový olej totiž silně regenerační a má antibakteriální účinky. Po opalování se s ním můžete natřít, použít ho po koupeli. Výzvou jsou jeho lubrikační schopnosti a hojí ekzémy.

Méně známé druhy olejů

Arganový olej

Chcete-li se rozmazlovat, zařaďte do svého stravování arganový olej. Jeho vzácné složení s fytosteroly Schottenol a Spinasterol v jiných olejích nenajdete. Pražené arganové oříšky jsou známé v gastronomii a jsou obdařeny obrovským zdrojem vitamínu E. Saláty a omáčky s ním budou dokonalé. Olej ochutí váš jídelníček. Působí protinádorově, a to je senzace. Ovšem jeho cena je také velkolepě vysoká.

Arašídový olej

Tento druh oleje má srovnatelné vlastnosti jako olivový kamarád. Vyřádíte se v něm při experimentování v kuchyni. Pro svou originální chuť se s ním dostanete do kulinářské euforie. Je přírodním zdrojem vitamínu B a obsahuje bílkoviny. Je zcela bez cholesterolu. Použijte ho do domácky pečených sušenek nebo jako zálivku či na dochucení jídel.

Makový olej

Trpíte nedostatkem vitamínu E, vápníkem, hořčíkem nebo železem? Vše vám vynahradí senzační makový olej. Zapomeňte na omamné účinky. Lisovaný zastudena ze semen máku modrého je chutný a velice mastný. Dokonalý při přípravě jídel hlavně sladkých pokrmů.

Olej z ostropeřce

Už nezačínáte vycházet z údivu, z jakých rostlin se vyrábí oleje? Ostropeřec je nevšední surovina. Obsahuje vysoký obsah kyseliny linolové, též omega 6. Vitamín E je samozřejmostí. Zdokonalte si svá jídla tímto chutným zdrojem vitamínů. Pouhá lžíce upevní vaši imunitu.

Olej z dýňových semen

Zařaďte do svého stravování tento produkt a zapomeňte na zubní kazy! Ochrání vaše tělo před všemi parazity ve střevech. S jeho účinky budou dokonale fungovat ledviny a na problémy s prostatou zapomeňte také.

Olej z lískových ořechů

S vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů je tento druh oleje prostě velkolepý. Navíc má prostě delikatesní chuť, která osvěží každý sladký pokrm. S jeho používáním zapomeňte na infarkt. Budete mít po něm extra dobrou náladu. Je to špička ve světě olejů.

Sójový olej

Máte problémy s vysokou hladinou cholesterolu? Jste diabetici a neurotici? Nasaďte do boje proti těmto obtížím sójový olej. Budete se po něm cítit skvěle, jako byste nic nesnědli. Nejchutnější je zastudena. Nenasycené mastné kyseliny vám prostě udělají velmi dobře.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons