Exotický salát s marinovaným mangem

Salát je připraven k podávání

Salát je připraven k podávání

Tak na tento recept jsem obzvlášť hrdá, zvlášť proto, že se mi tak trochu stal. V podstatě jsem ho ani nevymyslela, jen jsem musela spotřebovat mango, které bylo perfektně zralé. Nešlo déle čekat (nesnáším vyhazovat jídlo!). 🙂

No, odkládala jsem to jak to šlo, protože jsem byla manga trošičku přejezená z nedávné dovolené a vůbec jsem neměla chuť sníst ho klasickým způsobem například v kaši nebo ve smoothie.

Pak mě najednou napadlo: víte, jak se mango občas dává do sushi, nebo se z něj dělá tzv. čatní? A ta sladká, plná chuť manga takhle skvěle funguje ve slaném receptu. Když přidáme ještě něco ostrého, mohlo by to být doslova geniální (ne, ani trochu nepřeháním – viz další řádek 😀 ).

Mňam

Mňam

No, a bylo to geniální! Takhle dobrý a chuťově zajímavý salát se mi dlouho nepovedl (a to zkouším kde co).

Tak doufám, že vás tento závan exotiky také tak příjemně naladil.

Příprava zabere 10 – 15 minut (bylo by dobré nechat mango marinovat aspoň 10 minut, ale pokud spěcháte, čert to vem, snězte to hned 🙂 )

Tamari marináda a připravené mangové filety

Tamari marináda a připravené mangové filety

Ingredience:

  • 4 šálky polníčku (nebo jiného salátu)
  • 1 zralé mango
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Koření salát: špetka himalájské soli, špetka pepře, špetka mletého koriandru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2-3 pol. lžíce sojové omáčky (Tamari)
  • Kousek čerstvé chilli papričky
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1-2 pol. lžíce sezamových semínek

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve si připravíme marinádu na mango: smícháme tamari
    Nechte mango chvíli marinovat.

    Nechte mango chvíli marinovat.

    omáčku, chilli papričku nakrájenou na drobné kousky a prolisovaný stroužek česneku.

  2. Mango oloupeme a okrájíme z něj filety. Ty namočíme do marinády a necháme v ní odpočívat (aspoň 10 minut), zatímco budeme připravovat zbytek pokrmu.
  3. Nachystáme si polníček a pečlivě jej omyjeme a osušíme.
  4. Dáme do misky a přidáme olivový olej, koření a jablečný ocet.
  5. Vše pečlivě promasírujeme rukama, aby byl každý lísteček ochucený.
  6. Nakonec naservírujeme na talířek: vytvoříme lůžko z polníčku a navrch naaranžujeme několik mangových filet.
  7. Posypeme sezamovými semínky. Další recepty.

 

Vyzkoušejte další chutné recepty podle Hada a Lamy.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons