Jak na pálení žáhy

Znáte ten nepříjemný pocit, kdy jakoby cítíte, že vám uvnitř v těle, jícnu, uvízl kus jídla? Doprovází ho kyselost a bolest. To je pálení žáhy, jež postihuje většinu lidí žijících v ČR a to občasně, mnoho lidí bohužel však také pravidelně.

Proč dochází k pálení žáhy?

Hlavní příčinou je rychlé hltání při jídle a vůbec takové to rychlé jídlo v pohybu. Dále jsou to třeba i určité potraviny, které pálení žáhy způsobují. Záleží kdo, jak snáší. Jsou lidé, jež trpí na pálení žáhy neustále, a jsou ti, kterým nepříjemný pocit v jícnu vyvolává určitý typ jídla.

Co je pálení žáhy?paleni-zahy-2

A co že to vlastně to zmiňované pálení žáhy je? Z nějaké příčiny, výše uvedené jsou žaludeční šťávy při trávení vynášeny do jícnu, namísto aby plynuly spolu s natráveným jídlem dále po směru trávicí soustavy, tak se zkrátka vrací. Vzhledem k tomu, že jde o kyseliny, v jícnu způsobují nepříjemné prlení, až bolestivost. Pokud se tak stane občas, ještě se to dá unést, obvykle je tak příčinou konkrétní jídlo a člověk sám si může pomoci tím, že viníka, způsobující pálení žáhy odhalí a příště se mu vyhne.

Dlouhodobé problémy mohou vést až k rakovině

Jenže pokud někdo trvale a pravidelně na pálení žáhy trpí, neměl by tento problém nechat jen tak „plavat“. Dlouhodobé působení žaludečních kyselin v jícnu totiž může způsobit velice nepříjemné až vážné onemocnění, v mnohých případech i rakovinu. Nelze tak „obyčejné“ pálení žáhy brát na lehkou váhu a snažit se mu vyvarovat, jak jen to půjde.

Jak se pálení žáhy zbavit?

V první řadě je nutné si zapamatovat, že nepříjemný pocit za hrudní kostí vyvolává často rychlé hltání, jídlo ve spěchu aj. Ano, mnoho lidí může namítat, že jinak to nejde, ale v tomto případě si opakujte, že život máte skutečně jen jeden a strávit většinu času v nemoci rozhodně není to, co by většina normálních jedinců potřebovala. Jestli strávíte na obědě deset minut, anebo půl hodiny zas tolik neudělá. Po obědě stejně většina lidí i v práci jede mírným, odpočinkovým tempem, takže opravdu na pomalé stravování myslete. Vždy a za všech okolností.

Zvolněte

Také upusťte od příliš hektického tempa v životě. Pospíchat, žít ve stresu, neustálém napětí vyvolává nepokoje v žaludku a tudíž i ozvěnu v podobě žaludečních šťáv v jícnu, které bolestivost za hrudní kostí způsobují. Pozor na to, zvolněte a nejděte vhodnou alternativu k tomu, jak žít život, abychom se dožili vyššího věku. V této souvislosti zapomeňte na jídlo před spaním a užijte si klidný a bezstarostný spánek. Jedině tak se postupně obtíží s pálením žáhy zbavíte.

Ostrá a kořeněná jídla

Většinou bolesti na hrudi spojené s pálením žáhy způsobují ostrá a kořeněná jídla. Cokoli, co může dráždit žaludek a trávicí soustavu, než by bylo zdrávo, prostě a jednoduše vynechat. To platí nejen pro příliš chilli, kari, ale i třeba hodně tučných jídel, kyselých pokrmů a citrusových plodů a je zajímavostí, že pálení žáhy je způsobeno i čokoládou. Raději zařaďte do svého jídelníčku více čerstvé zeleniny, vlákninu, ať rozpustou, nebo nerozpustnou.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons