Kokosky

DSCN5873

Neustále mě překvapují možnosti vitariánských dezertů.

Někdy už mám pocit, že tady všechno bylo, a že nic dalšího už vymyslet nejde. A vždycky mě ohromí, že se stejně něco nového opět najde. Jen občas si inspirace dává trochu načas a člověk se musí dívat kolem sebe, prohlížet časopisy, pinterest, instagram, staré kuchařky, prostě všechno, co se najde. A nemusí to být tématicky zaměřené raw zdroje, protože strašně moc věcí (záměrně neříkám všechno, aby někdo neměl potřebu mě podrobit nějaké výzvě 😀 hmmm, i když na druhou stranu mám výzvy ráda – máte nějaký svůj oblíbený dezert, který byste chtěli „zvitariánit“? :D) lze udělat ve vitariánské verzi.

DSCN5872

Každopádně následující recept je až k smíchu jednoduchý, když nepočítáte tuhnutí v lednici tak ho máte hotový doslova za 5 minut. Zároveň mě až překvapila plnost chutí a vždycky skvělá kombinace kokosu a čokolády (může snad být něco lepšího?) nikdy nezklame.

V jednoduchosti je krása.

Ingredience na 14 kokosek:

  • 100g strouhaného kokosu
  • 60ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 60ml javorového sirupu (opravdu to zkuste s ním – agáve v tomto receptu není tak dobré)

NA POLEVU:

  • 30ml rozpuštěného kokosového oleje
  • asi 3 lžíce raw kakaového prášku
  • asi 3 lžíce javorového sirupu (ještě lépe medu, pokud ho používáte)

DSCN5864

Postup:

  1. Smícháme strouhaný kokos s olejem a javorovým sirupem a dáme asi na 20 min do lednice.
  2. Jakmile je směs dostatečně zpevněná na to, aby se dala tvarovat, vytvarujeme 14 stejných hrudek (hmota je potřeba pomačkat, aby se vše spojilo). Hrudky potom vytvarujeme do kokoskového tvaru tzn. zespodu ploché z vrchu kulaté.
  3. Dáme do lednice ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
  4. Smícháme olej s kakaovým práškem a javorovým sirupem (tady jsou ingredience pouze orientační, je třeba ochutnat – pokud preferujete sladší, přidejte sirup, pokud máte rádi víc hořké, přidejte kakaový prášek)
  5. Vzniklou čokoládovou polevou pokapeme kokosky a dáme opět ztuhnout do lednice.
  6. Maximálně za 10 min jsou připravené.
  7. Tento dezert musíte nechávat v lednici, zvlášť v létě, jinak by se vám rozpustil.

Další recepty a nejen raw inspirace na stránkách Had a Lama žijí zdravě

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons