Kopr – využívají lidé už tisíce let
Píše se o něm v Bibli, milovali ho stavitelé pyramid a faraónové, jako tajnou zbraň ho používali starořímští gladiátoři, domorodí šamani s jeho pomocí vyháněli zlé démony a babky kořenářky ho podávaly kojícím maminkám. Kopr vonný je jednou z nejoblíbenějších bylin, využívanou lidmi již dlouhá tisíciletí. Je vyhledávaným kořením i lékem, své jméno dal ale především známé: koprové omáčce.
Jak tenhle aromatický zázrak vypadá?
Kopr je až metr a půl vysoká bylina se žlutými květy, složenými do okolíků (seskupení připomínajících obrácené kužely). Roste i v nenáročné půdě a množí se jednoduše – samovýsevem (vysadit si ho můžete ale podle potřeby i ze semen). Celá rostlina výrazně a typicky voní.
Již staří Eypťané…
První pochvalné ódy na kopr vytesávali do kamenných stěn už starověcí Egypťané, aromatickou bylinu pojmenovali „ammisi“. O kopru je zmínka i v Bibli, píše se o ní v Novém zákonu. Staří Řekové žvýkali kopr, aby se zbavili škytavky. Staroříští gladiátoři si rostlinou potírali svaly před vstupem do arény – věřili, že jim přinese sílu. Šamani a kouzelníci kopr rituálně pálili a přikládali na rány (během Svatojánské noci také údajně pomáhal proti očarování). První američtí přistěhovalci dávali koprová semínka dětem, aby měli sladší dech a babky kořenářky s typicky vonící rostlinou léčily maminky, které měly málo mléka.
Je vhodný i do postele
Podle některých pramenů je kopr i afrodisiakem a při přidání do vína „rozdmýchává vášeň“ a povzbuzuje chuť k sexu :o)
Kopr oceňují šéfkuchaři i magistři
Kopr je ale v současnosti především velmi vyhledávaný v kuchyni: jako koření a dochucovadlo do omáček, polévek, pomazánek a salátů nebo například i do okurkového láku. Originálním nápojem je koprový čaj. V medicíně se používá se při zažívacích potížích a nadýmání, při ledvinových onemocněních, při tišení kašle, nespavosti i pro růst nehtů.
Hit číslo jedna? Klasická kopRAWka
Nejznámější je ale kopr v oblíbené koprové či kopr -rawé omáčce. Jak si ji můžete správně připravit? Pro přípravu potřebujete avokádo, mandle, vodu a kopr. Samozřejmě pomocníka mixér. Receptů existuje celá řada, zde je jeden z nich (zdroj: Vařit či nevařit, youtube).
Jak začít? Kopr opereme od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme a osušíme. Nejdříve se pustíme do přípravy mandlového mléka, které si vyrobíme s mandlí a to tak, že si je den před tím odmočíme (cca 10-12 hod. ve vodě, kterou měníme) a rozmixujeme s vodou. Poměr madlí a vody cca 1:3. Nakonec omáčku ještě pčecedíme např. přes plátenko. Zbylé již mandlové mléku rozmixujeme s avokádem a připraveným koprem. Nakonec podle chuti osolíme, lehce opepříme, ochutíme třtinovým cukrem a octem.
Dobrou chuť!