Květák

kvetak-romaneskoKvěták patří do rostlinné rodiny brokolice a růžičkové kapusty. Jeho jemná chuť je symbolem dětství. Květák známe raný, letní i pozdní. V případě květáku využíváme jeho zdužnatělé květenství, protože obsahuje velké množství látek podporujících zdraví. Zejména vysoký obsah vlákniny a bohaté množství vitamínu C, jód a B9 kyselinu listovou.

Květák je velmi jednoduchý na přípravu, ať už syrového salátu anebo dušené přílohy k hlavnímu jídlu.  Konzumace v syrovém stavu působí na na lidský organismus alkalicky (zásadotvorně). Je velmi dobře stravitelný. Prostě neleží v žaludku.

Jak květák co nejlépe skladovat?

Květák můžeme uložit v igelitovém a propíchaném sáčku do spodní části chladničky a vydrží tak při teplotě 0°C cca dva měsíce. Květák doporučujeme ukládat růžicí dolů a košťálem nahoru. Při tomto způsobu skladování tak odcházejí dusičnany z růžice do listů a v růžici tak přibývá sacharózy, volných aminokyselin, draslíku, sodíku, hořčíku a vápníku. Pokud nemáte dostatek místa v chladničce,  je možné květák skladovat v chladné místnosti do 4°C.

Nežádoucí účinky aneb na co si dát pozor?

Květák není vhodný pro osoby trpící dnou – 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové. Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.

Prima chuť a spousta vitamínů 

Tato zelenina nabízí zajímavou chuť, která dodá šmrnc i obyčejnému jídlu. Navíc pěkně křupe a je plná energie. Rozmixovaný květák s mrkví anebo s rajčatovým pyré chutná skvostně. Je ideální při dietách, protože jeho hladina tuku je téměř nulová. Díky vysokému množství vitamínu C je společně se zelím a brokolicí vitamínovou bombou. Chrání tak imunitní systém na maximum. Podporuje tvorbu krve. Pomáhá při bolestech močového měchýře a má důležitý vliv na dobrou funkci kloubů. Je vhodný při zánětech a jeho konzumace předchází nemocem tlustého střeva.

100 gramů má 25 kcal

Důležité nutriční hodnoty (na 100 g):

Vitamin C – 77%
Vápník – 2%
Železo – 2%

 

Linky: Bílé ovoce a zelenina – barvy , Ovoce, zelenina a jejich rozdíl

Recepty: Raw brukvovité rizoto , prosím pošlete další

 

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons