Květákový kuskus
Kdyby existoval žebříček popularity zeleniny, tak by květák zcela určitě nezastával přední příčky!
Zvlášť mezi vitariány.
Nikdo podle mě totiž neví, co s ním, pokud ho nemůžeme uvařit, osmažit nebo připravit jako mozeček s vajíčkem.
Říkám to podle vlastní zkušenosti, protože z květáku se dá vyrobit spousta zdravých, ale tepelně zpracovaných věcí, a když přijde na syrovou stravu, zdá se, že není příliš mnoho možností.
To ale zvídavého vitariána nemůže zastavit 😀
Takže dnes jsem si pro vás připravila orientální kuskus z květáku, který ho třeba posune na druhé nebo aspoň třetí (pokud ne první 😉 ) místo ve vašem pomyslném žebříčku.
Takže si připravte ingredience. A jako většina raw receptů, nejvíc času vám zabere příprava zeleniny, ale i pokud jste pomalí, tak do 20 minut byste měli mít hotovo 🙂
Ingredience na 2-3 porce:
- 1/2 menšího očištěného květáku (asi 150g)
- 1/2 okurky
- hrst rukoly
- 4 cherry rajčata (pokud máte různé barvy tím lépe)
- 1 jarní cibulka
- kousek čerstvé chilli papričky
- kousek červené papriky
- menší hrst rozinek
- koriandr
- 1/2 zralého avokáda
- pár dýňových semínek na ozdobu
Postup přípravy:
- Nejdříve si květák rozdělíme na jednotlivé růžičky a potom rozmixujeme v mixéru na drobné kousky (kuskus). S mixováním to nepřežeňte ať vám z toho nakonec nevznikne květáková kaše 🙂
- Všechny zbylé ingredience kromě avokáda a dýňových semínek nakrájíme a nasekáme na drobné stejnoměrné kousky.
- Všechny kousky dáme do mísy, přidáme květákový kuskus a dobře promícháme.
- Porci rozdělíme na 2 talířky, ke každému přidáme 1/4 avokáda nakrájeného na podélné kousky a nakonec ledabyle posypeme dýňovými semínky!
Malá poznámka nakonec – pokud nemáte super silné zažívání, tak kuskus konzumujte spíš jako přílohu k něčemu dalšímu něž jako celé jídlo. Přece jen květák je docela těžký na zažívání a ve větším množství byste se nemuseli cítit tak lehce. Dobrou chuť!
Další i nevitariánské recepty najdete na stránkách Hada a Lamy.