Léčivé houby – Shitake, Reishi, Maitake, Chaga.

Léčivé houby – Shitake, Reishi , Maitake, Chaga.

Léčivé houby – možná jste o nich jen slyšely, nebo patříte mezi šťastlivce, kteří je již na vlastní kůži vyzkoušeli. A co jsou tedy vlastně zač? Jedná se o velmi staré zvláštní organismy, jejichž léčebné účinky znaly a využívaly národy již několik tisíciletí př.nl. Dnes v přechemizovaném světě, se postupně obracíme k přírodním produktům a k jejich již dávno objeveným léčebným účinkům. Na základě rozsáhlých moderních vědeckých výzkumů, vede pravidelná konzumace těchto hub k prevenci a dokonce léčbě mnoha civilizačních chorob.

Dále k posílení celkové obranyschopnosti organismu a celkového zdraví člověka, bez vedlejších nežádoucích účinků. Přesto, že se jednotlivé houby ve svých účincích liší, mají hodně společného. Využívají se tedy především při problémech imunitního systému a jako prevence virových a bakteriálních onemocnění. Velmi významné jsou jejich potenciální předpoklady k léčbě rakoviny, proto jsou neustále středem pozornosti mnoha vědeckých studií. Jsou zkrátka cestou, jak obnovit ztracenou rovnováhu v těle a udržet nás do vysokého věku fit 😀

Na našem trhu je k dostání většinou sušené podobě, či ve formě tablet a jiných medicínských preparátů a doplňků stravy, některé druhy lze dokonce koupit čerstvé, nebo ve formě sadbového materiálu. Pokud se rozhodnete tyto houby, či preparáty z nich zařadit do Vašeho jídelníčku, je důležité nakupovat od certifikovaných výrobců, kde si můžete být jistí původem, složením a správným zpracováním. Aby, jste tak zbytečně nekonzumovaly jiné látky, jako jsou plnidla, konzervanty. Rádoby levnější produkty od necertifikovaných výrobců mohou také postrádat přirozenou léčebnou účinnost, jelikož pěstování neprobíhalo správným způsobem (podkladový materiál), velmi důležité je také šetrné zpracování houby.


Pěstování hub

Jedná se o parazitické, dřevokazné houby, jejichž pěstování probíhá na kmenech listnatých stromů (buk, dub, bříza aj.), nebo na slámě či dřevních pilinách. Do navrtaných otvorů v polenech se vkládá očkovací materiál. Výnosnost houby je velmi úzce spjata s druhem podkladového materiálu. Houby nejlépe rostou ve vlhkém bezvětrném prostředí a můžeme si ji vypěstovat i u nás. Vhodným obdobím na sběr těchto hub je jaro a podzim, pro nejvyšší koncentraci obsahových látek.


Využití hub v kuchyni

Ve vitariánské kuchyni jsou aromatické houby používány jako ochucovadlo, nebo užívány samostatně jako doplněk stravy, pro zdroj prospěšných látek. Nejvíce zdraví prospěšných látek je samozřejmě v čerstvých plodnicích, proto zde přichází na řadu myšlenka vlastního domácího pěstování ;-). Na internetu můžeme najít zatím jen hrstku receptů na raw saláty, polévky a jiné pokrmy s použitím těchto hub. Jejich popularita postupně roste, je jen na Vás do jakého jídla ji zkusíte přidat vy 🙂


Shiitake 椎茸 (
Lentinula edodes )

Shiitake, česky houževnatec jedlý.  Houba sladké chuti a příjemné vůně. Často je označována jako „královna mezi houbami”. Za toto označení vděčí svému unikátnímu, zdraví prospěšnému složení. Je považována za tajemství čínské dlouhověkosti. Pochází východní Asie, odkud se postupně rozšířila.

Většina světové produkce pochází z Číny (85%), v současné době v Evropě i USA vznikají nové farmy na pěstování této zázračné houby. Na našem trhu je k dostání v obchodech zdravé výživy, v sušené podobě, či ve formě tablet a jiných medicínských preparátů a doplňků stravy (např. preparátů na kloubní výživu).

V tradiční medicíně se uplatňuje se především onemocnění horních cest dýchacích (rozpouští vlhkost a hlen), při problémech s krevním oběhem (vyživuje krev), při onemocněních jater a působí preventivně proti stárnutí. Dále se využívá v čínské a japonské kuchyni.

Obsah látek:

VITAMÍNY  (skupiny B, provitamin D)

MINERÁLNÍ LÁTKY (draslík, vápník, fosfor, železo, zinek)

ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY aj.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Zdraví:

  • podpora imunitního systému
  • při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách
  • prevence virových onemocnění
  • detoxikační vlastnosti
  • prevence civilizačních chorob (cukrovka, ekzémy, lupénka, revmatismus, osteoporózy, onemocnění jater)
  • skvělý doplněk při potlačení tzv. únavového syndromu
  • uplatňuje se při léčbě tuberkulózy a viru HIV
  • reguluje cholesterol
  • podporuje funkci střev, léčba žaludečních vředů
  • vhodný doplněk stravy při chemoterapii či radioterapii


Reishi
椎茸 (Ganoderma lucidum)

Reishi – česky lesklokorka lesklá, je prastará čínská houba, často označována jako „božská houba nesmrtelnosti“. Za toto označení vděčí svým prokazatelným zdravý prospěšným účinkům, byla po staletí uctívána jako symbol úspěchu a životního blaha. Při pravidelné konzumaci dokáže zvýšit vitalitu našeho organismu, posílit srdce a celkově uvolnit organismu proti účinkům stresu.

 Obsah látek:

VITAMÍNY

MINERÁLNÍ LÁTKY (fosfor, vápník, železo)

POLYSACHARIDY

ANTIOXIDANTY

TRITERPENY A GANODERICKÉ KYSELINY aj.Le-Reishi[1]

Zdraví:

  • podpora imunitního systému
  • při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách
  • prevence virových onemocnění
  • silné detoxikační vlastnosti (vylučování těžkých kovů a jedů z organismu)
  • působí protizánětlivě
  • prevence civilizačních chorob (cukrovka, revmatismus, stařecké osteoporózy, astma, epilepsie, ekzémy, kardiovaskulární nemoci)
  • rakovina tlustého střeva, prostaty, prsu, plic, vaječníků, děložního čípku
  • leukemie, malárie
  • poruchy spánku
  • skleróza mozku, mentální poruchy, deprese, schizofrenie, Parkinsonova choroba
  • poruchy zažívání, gastritida, žaludeční vředy
  • oční nemoci, zánět sítnic, odchlípnutá sítnice, zánět očního nervu


Maitake (Grifola frondosa)

Maitake – česky trsnatec lupenitý, sírovec. Jde o japonskou houbu sladké chuti. Často je označována jako „tančící houba”. Za toto označení vděčí radosti lidu, kterým se tuto vzácnou houbu podařilo v přírodě objevit (tančili radostí). V dřívějších dobách byla velmi vzácná a drahá. Používá v japonském lidovém léčitelství.

Obsah látek:

VITAMÍNY (B1,B2,B3 D2 a niacin)

MINERÁLNÍ LÁTKY (hořčík, vápník a draslík)

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

BETA-GLUKANY aj.grzyby-lecznicze-maitake1[1]

Zdraví:

  • podpora imunitního systému
  • při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách
  • prevence virových onemocnění
  • snižování hladiny cukru v krvi
  • zpomaluje růst nádorů
  • vhodný doplněk stravy při chemoterapii či radioterapii

Chaga (inonotus obliquus)

Changa, česky rezavec šikmý. Roste hlavně na břízách, jeřabině, jasanu východní Evropy a ruské tajgy. U nás se s ním můžete setkat jen vzácně. Tato houba je známou hojně užívanou od 16. století v tradičním ruském přírodním léčitelství. Zpomaluje proces stárnutí a pomáhá chránit buňky před volnými radikály. Na Sibiři je často používána jako náhražka pravého čaje.

Obsah látek:

MINERÁLNÍ LÁTKY (křemík, železo, hliník, vápník, hořčík, sodík, zinek, měď, mangan, draslík)

VITAMÍNY (B1 B2 B5 B6 B9 , D3 vitamin K1)

ANTIOXIDANTY (fenolické sloučeniny a chinony)

TRITERPENYSTEROIDY

POLYSACHARIDY

CHROMOGENY aj.TM93B2VH

Zdraví:

  • podpora imunitního systému
  • při potížích žaludku a celého zažívacího traktu
  • při problémech se slinivkou a játry
  • účinný doplněk léčby lupénky

* Kontraindikací užívání této houby jsou problémy se srážlivostí krve.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons