Lesní ovoce v čokoládě
Nedávno jsem viděla v obchodě banánek v čokoládě a také (pro mě novinku) jahody v čokoládě. Jako malá jsem banánek v čokoládě zbožňovala, zároveň si vzpomínám, jak mě z toho vždycky bolely zuby. Kolik cukru v tom musí být!
Ve stejné chvíli, kdy se mě začaly napadat další nezdravé věci, které by tam kromě cukru mohly ještě přidávat, se mi v hlavě začal formovat nápad, jak udělat něco podobného se skutečným ovocem.
Vytvořila jsem tedy čokoládové bonbony naplněné směsí z lesního ovoce, které vám v puse krásně vyteče, jakmile rozkousnete čokoládu…
Už se vám sbíhají sliny? Tak do toho. Připravte si ingredience a začneme. Příprava (když nepočítám chlazení v lednici) zabere 10 – 15 minut.
Ingredience na 15 bonbonu:
- 118 g lesního ovoce (můžete použít i mražené, ale je potřeba je nechat povolit venku)
- 15ml medu
- 30 g kakového másla
- 15 g raw kakaa
- 40 ml datlového sirupu/nektaru
Postup přípravy lesní bonbóny v čokoládě:
- Ovoce a med rozmixujeme v mixéru na kaši
- Nalejeme do formy na čokoládu nebo led a dáme zmrazit asi na hodinu.
- Dáme do mrazáku vychladit ještě větší talířek.
- Připravíme si čokoládu: rozpustíme kakaové máslo ve vodní lázni (dáme vařit hrnec s vodou a na něj položíme tlustostěnnou mísu, ve které máslo rozpustíme)
- Přidáme kakao a datlový sirup a jakmile je všechno spojeno sundáme mísu z hrnce.
- Čokoládu necháme chvíli odpočívat (asi 15 min), aby trochu vychladla a ovoce nám nerozpustila.
- Nyní přichází kritická fáze a musíme postupovat velmi rychle.
- Vyndáme z mrazáku z formy na čokoládu ovoce i vychlazený talíř.
- Z formy vyndáváme zmrazené bonbony a obalíme v misce s čokoládou (žádné zdržování – obalit a ven). Položíme na vychlazený talíř.
- Když máme všechny bonbony obalené, dáme je opět do mrazáku.