Mangold
Zelená listová zelenina mangold pochází ze Středomoří. Má charakteristickou hořkou chuť, což je poměrně nepopulární u mnoha lidí. Rozlišujeme jeho dva druhy, řapíkatý a listový. Nicméně, mangold má zásadotvorný a neutralizační účinek na lidský organismus.
To pomáhá odstranit kyselinotvorné potraviny a udržovat tělo na zdravé bázi. V kombinaci s dalšími druhy listové zeleniny, jako je špenát a kapusta, má mangold vynikající a nádherné aroma. Jeho chuť připomíná řepu.
Mangold slibuje velký gurmánský zážitek
Mangold obsahuje vitamin C, E, B a minerální látky. Čistí krev, odhání nádory a rakovinu. Je vhodný při dietách a hubnutí. Na mangoldu je skvělé, že se dá vypěstovat na zahrádce. Patří mezi nenáročné rostliny. Pěstuje se od března do listopadu. Potřebuje dostatečnou zálivku. Hlavně v létě, kdy špatné zalévání poznáme podle bílých skvrn na listech.
Milovníci mangoldu si ho mohou koupit na farmářských trzích anebo v supermarketech. Nepatří ovšem mezi snadno dostupné potraviny. Mladé listy mangoldu jsou výborné do salátu. Barevné stonky mangoldu hrají všemi barvami a ozdobí tak každý salát. Řapíky se oloupají a povaří jako chřest. Listy se spaří horkou vodou. Pozor na jeho projímavé účinky. Je škoda, že jde jeho známost do ústraní díky oblíbenosti špenátu. Spektrum živin se ztrácí při špatné přípravě.
Důležité nutriční informace (na 100 g):
Vitamin C – 18%
Železo – 4%
Vápník – 2%