Nikdy nejezte meloun jako dezert?!
Máte-li, například, kousek melounu jako dezert, pak budete mít masivní problémy s trávením. Některé kombinace jídel jsou pro lidské zažívaní/trávení náročné. To platí i pro kachnu sněděnou s knedlíky a zelím.
Nikdy nejezte meloun jako dezert?!
Meloun by za normálních okolností – kdyby byl sněden na lačný žaludek – byl stráven nejpozději do půl hodiny.
Ale protože byl konzumován až po těžkém jídle jako je např. kuře a hranolky, je na vrcholu a nyní musí počkat, až budou strávena ostatní jídla. Teprve pak až bude stráven meloun.
Meloun nyní nečeká v klídku, až na něj přijde řada. Začíná – stejně jako všechno ovoce, když bylo snědeno v nesprávném pořadí – kvasit.
Rázem vznikají plyny a alkohol. Vzhledem k tomu, že může trvat některým potravinám čtyři, pět anebo více hodin, aby znovu opustily žaludek (zejména v kombinaci s proteinovým-škrobem), plyny se zvyšují a vznikají kyseliny, které způsobují nepříjemné, vážné a někdy i trapné zažívací potíže.
Proto jezte meloun vždy jako předkrm.
Vědě li jste, že meloun obsahuje cca. 96% vody a jenom 0,1 % tuku. A nejtěžší můžou vážit až 100 kg! 100 gramů melounu má 36 kcal.
Odkud se k nám meloun dokutálel?
Meloun pochází z Afriky, ale zmínky o něm se objevují i z Asie. Meloun je parádní sladká zelenina mnoha tvarů, barev a chutí. Jeho největší plus je obsah kyseliny listové, jablečné a citrónové. Má silné antioxidační účinky, působí projímavě, působí uklidňujícím způsobem na nervy a vypuzuje močové kameny. Báječné je, že se začíná pěstovat i v českých pařeništích. Není vhodné ho konzumovat s mléčnými výrobky a zapíjet vodou!
A to nejlepší je, že působí pozitivně při hubnutí!
Zde jsou linky na Smoothies recepty.