Raw brukvovité rizoto

Raw brukvovité rizoto 

Brukvovitou zeleninu, tedy např. brokolice, květák, kedluben, je vhodné zařadit do svého běžného jídelníčku, neboť jsou úžasnou ozdravnou  kúrou pro nás organismus. Jsou hlavně ceněny pro svůj obsah biologicky aktivních látek (glukosinolátů) jež mají prokázaný vliv na snížení rizika vzniku a růstu některých typů nádorů (prsu, plic, žaludku, tlustého střeva, prostaty aj.).

Přítomnost těchto látek se vyznačuje výraznou chuti a pachem, což je častý důvod, proč není jejich štiplavá chuť u některých konzumentů příliš oblíbená. Obsahují také celou řadu vitaminů (A, C, E, K, kyseliny listové), minerálních látek a vlákniny. Je doporučována jako prevence vůči karcinogenním a kardiovaskulárním chorobám.

Tip: Pro prokazatelně zdraví prospěšné účinky je doporučená pravidelná konzumace brukvovité zeleniny, alespoň tři porce za týden.

A nyní k raw brukvovitému rizotu:

Příprava nám zabere asi 20 minut.

Na jednu opravdu vydatnou porci rizota potřebujeme:

Ingredience pro přípravu:

    • 3 růžičky květáku
    • 3 růžičky brokolice
    • 2 malé mrkve
    • čtvrtinu kedlubny
    • 3 sušená rajčata v oleji
    • šťáva z půlky citronu
    • sezamová semínka
    • sůl, pepř
    • kurkuma a drcený kmín
    • slunečnicová semínka a trochu pórku, či jarní cibulky na dozdobení

DSC02066

Postup přípravy raw rizota:

  1. Zeleninu umyjeme a očistíme.
  2. Květák, brokolici, a citrónovou šťávu a sušená rajčata s asi lžičkou oleje z nálevu, vložíme do mixéru a přisypeme veškeré koření.
  3. Vše rozmixujeme.

DSC020724. Na struhadle nastrouháme mrkev a čtvrtku kedlubny.
5. Obě směsi spojíme a promícháme se sezamovým semínkem.
6. Servírujeme sypané slunečnicovými semínky, pokrájeným pórkem, či čerstvými bylinkami.
7. Vhodným doplňkem rizota je listová zelenina, či vyzrálé rajčátka.

DSC02078

Připraveno k podávání  😆

DOBROU CHUŤ !

 

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons