Raw lasagna aneb italská kuchyně
Dnes je na programu italská kuchyně a tu si určitě nikdo z vás nedokáže představit bez vydatných lasagna. Toto jídlo je podle originálního receptu, ale velice těžké a řekněme si, že není ani příliš zdravé (i když to hodně závisí na ingrediencích).
Nicméně, dnešní recept na lasagna je lehký, zdravý, samozřejmě vitariánský a přesto zasytí a uspokojí chutě. Původní recept můžete najít zde
Pojďme se podívat, co budeme potřebovat na 2 porce – raw lasagna:
- 1 cuketu
- 1 stonek řapíkatého celeru i s listy
- snítku čerstvé petrželky
- 2-3 mladé cibulky
- 250 g cherry rajčátek
- 4-5 sušených rajčat (ne v oleji)
- čerstvý tymián
- koření: medvědí česnek, provensálské koření, šalvěj, sůl
- olivový olej
- 1 polévková lžíce nori vloček
- 1 balení piniových oříšků
- 1 stroužek česneku
- kousek křenu velký asi 2cm
Postup raw lasagna:
- Nejdříve vezmeme cuketu a odkrojíme 1/3, tu dáme bokem.
- Zbylé 2/3 rozkrojíme podélně v půlce a na mandolíně vytvoříme tenké plátky. Dáme stranou.
- Nyní si vytvoříme „pesto“: do mixéru dáme řapíkatý celer, nakrájený na větší kusy, i s listy. Přidáme petrželku a nakrájenou cibulku a rozmixujeme. Dáme stranou.
- Dále připravíme rajčatovou „marinara“ omáčku: do mixéru dáme půl balení rajčat (zbylá si necháme na ozdobu), sušená rajčata, čerstvý tymián, koření, olivový olej a nori vločky. Vše rozmixujeme dohladka. Dáme stranou.
- Nakonec zbývá piniový „krém“: rozmixujeme piniové oříšky, oloupaný zbytek cukety, prolisovaný česnek a nastrouhaný křen dohladka. (Mě by se hodil lepší mixér, ale pokud máte například výkonný vitamix tak s rozmixováním na krém nebudete mít problém.)
- Nakonec si vezmeme plastovou svačinovou krabičku a vyložíme ji potravinovou fólií. Začneme vrstvou cuket, pokračujeme vrstvou pesta, piniového krému, rajčatové omáčky a opakujeme ještě 1x-2x. Můžeme ozdobit rajčátky, oříšky, bylinkami.
Dobrou chuť.
Pro více inspirace a receptů sledujte FB Hada a Lamy www.facebook.com/hadalamazijizdrave