Raw tapas
Tapas je španělská specialita, kterou dostanete v každém španělském baru. Jsou to vlastně takové jednohubky, které se zobají většinou
se sklenkou vína nebo piva. Nevím, jak vy, ale já zbožňuju, když můžu ochutnávat různorodá jídla. Rozhodně dávám přednost například bufetům, kde můžu vyzkoušet všechno a od každého jídla si naložím ždibec. Takhle to funguje i s tapas – objedná se několik (třeba i všechny) druhů pro celý stůl a všichni ochutnávají všechno.
Dá se říct, že se jedná i z velké části o společenský zvyk, a to bych nemohla připustit, aby byli vitariáni ochuzeni o takové společenské vyžití. Udělejte si doma vlastní tapas bar a pozvěte přátele na sklenku dobrého vína – to rozhodně nikomu neuškodí 🙂
Příprava každého tapas vám zabere přibližně 10 minut, záleží jen na vás, kolik druhů uděláte.
Cuketová sousta (množství – 5 kousků)
Ingredience:
- 1 malou cuketu
- 5 bazalkových lístků
- 4-5 sušených rajčat (namočených ve vlažné vodě na několik hodin)
- 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
Postup:
- Vylejeme vodu z namočených rajčat
- Umixujeme rajčata spolu se slunečnicovými semínky, dokud nám nevznikne těsto.
- Z těsta vytvoříme malé kuličky (asi tak 2cm v průměru) a dáme na chvíli do lednice.
- Cuketu nakrájíme na 0,5 cm plátky.
- Propíchneme rajčatovou kuličku párátkem, potom bazalkovým listem a posadíme na cuketové kolečko.
Špenátový minisalát (množství – dezertní talířek)
Ingredience:
- Hrst čerstvého špenátu
- 1 lžička piniových semínek
- 1 malý stroužek česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
- Špenátové listy pečlivě omyjeme a dáme do misky.
- Smícháme olivový olej s prolisovaným česnekem a nalejeme na špenát.
- Rukama dobře promícháme a vmasírujeme olivový olej s česnekem do špenátových listů.
- Navrch ozdobíme piniovými oříšky.
Rajčatové košíčky (množství – 3 kusy)
Ingredience:
- 6-8 sušených rajčat (opět namočených ve vodě)
- 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
- Několik špenátových lístků z předchozího minisalátu
- (orestovaná) sezamová semínka
Postup:
- Opět umixujeme těsto ze sušených rajčat a slunečnicových semínek jako v receptu na cuketová sousta.
- Vytvoříme malé košíčky a dáme na chvíli do lednice.
- Nasekáme špenát na velmi drobno a košíčky jím vyplníme.
- Navrch posypeme sezamovými semínky.
Marinované houby (množství – dezertní talířek)
Ingredience:
- 1/2 žampionu portobelo
- 1 polévková lžíce nori vloček
- 1 malý stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Žampion nakrájíme na úhledné stejnoměrné kousky.
- Umícháme marinádu z olivového oleje, česneku a nori vloček.
- Žampiony necháme marinovat několik hodin.
Co dodat? Snad jen „Viva la fiesta!“
Jo a sledujte taky Hada a Lamu 🙂