Raw truffle
Truffles neboli česky čokoládové lanýže jsou samostatnou kapitolou ve fascinujícím odvětví výroby čokolády. Jejich tvar by měl být zakulacený, ale ne nutně pravidelný, jak tomu bývá. Mělo by být videt, že každý kus je dělaný ručne. Také díky nepravidelnému tvaru a jeho podobnosti s lanýži (houbami, které jsou považovány za kulinářskou pochoutku) jsou takto označovány.
Nicméně, nehledě na to, že skutečné lanýže jsou vyráběny z těch nejkvalitnějších surovin, pořád obsahují mléko, cukr, máslo a další ingredience, které vitarián ve svém jídelníčku neuvítá.
Naštěstí ale, díky mixérům, si takové skvělé lanýže můžeme vyrobit i doma, a hlavně naprosto vitariánsky 🙂
A zaručuji vám, že vašim (nevitariánským) známým budou chutnat stejně jako vám.
Příprava zabere přibližně 10 min, bylo by dobré, nechat je ztuhnout půl hodinky v lednici, ale není to podmínkou.
Ingredience na 12 bonbonů:
- 10-12 čerstvých datlí (pokud použijete sušené je potřeba je předem na několik hodin namočit do vlažné vody a pak vodu vylít – datle budou měkčí a půjdou lépe rozmixovat)
- 60 g lískových oříšků
- 1/2 čajové lžičky kokosového oleje
- 1 polévkovou lžíci raw kakaového prášku + trochu na obalení bonbonů
Postup:
- Datle, oříšky, kokosový olej a kakao rozmixujeme na hladké těsto.
- Z těsta vytváříme kulaté truffle bonbony.
- Necháme chvíli uležet v lednici.
- Nakonec bonbony obalíme v kakaovém prášku.
- Skladujeme v lednici.
Další inspiraci k vaření i nevaření hledejte na FB Hada a Lamy