Raw vaječný likér
Vaječný likér patří mezi tradiční vánoční pamlsky
Já jsem nikdy toto pití nemusela, už proto, že mi tyto sladké alkoholické likéry nějak zvlášť nechutnají.
U nás doma je to ale tradiční. Rozhodla jsem se tedy udělat „vaječňák“ zdravý a raw a účastnit se tak – alespoň symbolicky – této rodinné zvyklosti.
Hledala jsem na internetu na stránkách mých oblíbených food blogů, jestli už někdo podobný recept nevymyslel, a našla jeden skvělý přímo zde.
Tip mojí mámy: přidat do tohoto nealko vaječného koňaku trochu whisky. Já vím, že to úplně zdravé není, ale když jsou ty Vánoce… 😉
Na přípravu raw vaječného likéru budete potřebovat:
- 1 zmražený banán (oloupeme a pokrájíme na kolečka, dáme do igelitového sáčku a přes noc necháme v mrazáku),
- 2 sušené fíky (nebo 4 sušené datle),
- 3 polévkové lžíce loupaných sezamových semínek (necháme namočené přes noc, ráno vodu slijeme a semínka propláchneme),
- 2 polévkové lžíce loupaných konopných semínek,
- šálek pekanového mléka (hrst pekanových ořechů namočíme přes noc do vody, ráno dáme ořechy i s máčecí vodou do mixéru a přidáme ještě šálek čisté vody – celkem asi 1,5-2 šálky vody),
- 1-1,5 čajové lžičky koření CHINESE FIVE SPICE (prodává Tesco) – pokud nemáte tuto směs, můžete přidat každý druh koření zvlášť (badyán, skořice, fenykl, černý pepř, hřebíček),
- 0,5 čajové lžičky skořice navíc + špetku na ozdobu,
- trošku citronové šťávy.
Postup – raw vaječný likér:
Vše mixujeme, dokud nezískáme hladkou a krémovou konzistenci. Podáváme ozdobené skořicí (a s kapkou whisky).
Krásné vánoční svátky!
(přeje i Had a Lama, www.facebook.com/hadalamazijizdrave)