Řepa červená
Červená řepa pomáhá čistit játra, žlučník a ledviny. Obsahuje silný antioxidant betanin, díky kterému má řepa červenou barvu. Červená řepa je zdrojem přírodních cukrů a obsahuje vlákninu a zároveň je vhodnou jako prevence zažívacích potíží.
Řepa je skvělým pomocníkem proti různým druhům rakoviny. Obsahuje vitaminy B3, B5, C, beta-karoten, kyselina listová, vápník, jod, železo, hořčík, mangan, fosfor, zinek, vlákninu, sacharidy.
Červená řepa – jak pomáhá našemu tělu?
Červená řepa je vysoce zásaditá. Je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Pokud je správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránících vzniku rakoviny.
Kde všude můžeme využít červenou řepu v kuchyni?
Červenou řepu můžeme použít do salátů v kombinaci s česnekem nebo křenem. Dále do polévek nebo jako detoxikační nápoj pro očistu těla. Nasekanou řepu použijte jako základ zdravých pomazánek nebo ji jíst syrovou jako výbornou přísadu k hlavnímu jídlu. Preferujte syrovou červenou řepu, protože živiny obsažené v ní se sterilizováním či nakládáním snižují. Pokud dbáte i na zajímavý vzhled jídel, vyzkoušejte spiralizér a vyrobte si např. řepovo – mrkvové nudle s kešů majonézou.
100 gramů má 42 kcal
Důležité nutriční informace červené řepy (na 100 g):
Vitamín C – 8%
Vitamín K – 11%
Kyselina listová – 75%