Rychlé Raw Sushi

DSCN4641

Sushi je jeden ze současných trendů v oblasti jídla, ale všichni si asi dokážeme představit, jak je jeho příprava náročná. Zvlášť když uvážíme, že existují školy, které vydávají speciální certifikáty mistrů sushi, a že jich není mnoho asi nemusím říkat dvakrát.DSCN4638

Nicméně tento trend se dostal už i do České republiky a mnozí si jej zkouší připravit i doma – jasně, není to asi tak precizní, jak by mělo být, ale řekněme si, že domácím účelům poslouží.

Přestože se tradiční japonské sushi připravuje ze syrové (raw!) ryby, nebudou z toho vitariáni asi přiliš nadšeni. Já osobně si na sushi ráda občas pochutnám, ale abych řekla pravdu, ryby si dávám velice výjimečně a to hlavně v přímořských oblastech. U nás k nim nemám velkou důvěru, zvlášť když mluvíme o syrových rybách.DSCN4637

Každopádně jsem tentokrát zkusila udělat sushi, které je zdravé, veganské a raw (a hlavně neobsahuje hutnou a těžkou pastu z ořechů, což jsem bohužel ochutnala v jedné nejmenované raw restauraci a bylo to příšerné).

Přípravu zvládnete rychle i po příchodu z práce, nejvíc času asi zabere krájení zeleniny, ale celkově by to nemělo trvat déle než 12-15 minut.DSCN4634

Na 12-14 kousků sushi budeme potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 zralé mango
  • 2-3 nori plátky
  • 1 jarní cibulku
  • 1/2 cukety
  • 1/2 okurky
  • 1 menší červenou řepu
  • můžete přidat i lístky máty, proužky pórku, mrkve, zelí (v podstatě jakákoliv další zelenina)
  • Tamari sojovou omáčku
  • Nakládaný zázvor
  • Kapku citronu

Postup:

  1. Nejdříve si lžičkou vydlabeme avokádo a vidličkou ho rozmačkáme na kaši. Pokapeme citronem a odložíme.
  2. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenoučké proužky (to platí obzvlášť pro tvrdší zeleninu jako řepa nebo mrkev).

    Příprava sushi

    Příprava sushi

  3. Vezmeme plátek nori tak, aby vyznačené pruhy byly svisle a lesklá strana navrchu.
  4. Potřeme plát štětečkem namočeným ve vodě nebo v sojové omáčce.
  5. Nabereme avokádovou kaši a spodní půlku nori plátu jí potřeme.
  6. Naskládáme rovnoměrně proužky různé zeleniny v jedné vodorovné linii.
  7. Zabalíme a podélně nakrájíme asi na 6 kousků.
  8. Podáváme s mističkou sojové omáčky, případně s nakládaným zázvorem a wasabi pastou.

Další tipy pro zdraví najdete na FB Hada a Lamy.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons