Rychlé Raw Sushi
Sushi je jeden ze současných trendů v oblasti jídla, ale všichni si asi dokážeme představit, jak je jeho příprava náročná. Zvlášť když uvážíme, že existují školy, které vydávají speciální certifikáty mistrů sushi, a že jich není mnoho asi nemusím říkat dvakrát.
Nicméně tento trend se dostal už i do České republiky a mnozí si jej zkouší připravit i doma – jasně, není to asi tak precizní, jak by mělo být, ale řekněme si, že domácím účelům poslouží.
Přestože se tradiční japonské sushi připravuje ze syrové (raw!) ryby, nebudou z toho vitariáni asi přiliš nadšeni. Já osobně si na sushi ráda občas pochutnám, ale abych řekla pravdu, ryby si dávám velice výjimečně a to hlavně v přímořských oblastech. U nás k nim nemám velkou důvěru, zvlášť když mluvíme o syrových rybách.
Každopádně jsem tentokrát zkusila udělat sushi, které je zdravé, veganské a raw (a hlavně neobsahuje hutnou a těžkou pastu z ořechů, což jsem bohužel ochutnala v jedné nejmenované raw restauraci a bylo to příšerné).
Přípravu zvládnete rychle i po příchodu z práce, nejvíc času asi zabere krájení zeleniny, ale celkově by to nemělo trvat déle než 12-15 minut.
Na 12-14 kousků sushi budeme potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 1 zralé mango
- 2-3 nori plátky
- 1 jarní cibulku
- 1/2 cukety
- 1/2 okurky
- 1 menší červenou řepu
- můžete přidat i lístky máty, proužky pórku, mrkve, zelí (v podstatě jakákoliv další zelenina)
- Tamari sojovou omáčku
- Nakládaný zázvor
- Kapku citronu
Postup:
- Nejdříve si lžičkou vydlabeme avokádo a vidličkou ho rozmačkáme na kaši. Pokapeme citronem a odložíme.
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenoučké proužky (to platí obzvlášť pro tvrdší zeleninu jako řepa nebo mrkev).
- Vezmeme plátek nori tak, aby vyznačené pruhy byly svisle a lesklá strana navrchu.
- Potřeme plát štětečkem namočeným ve vodě nebo v sojové omáčce.
- Nabereme avokádovou kaši a spodní půlku nori plátu jí potřeme.
- Naskládáme rovnoměrně proužky různé zeleniny v jedné vodorovné linii.
- Zabalíme a podélně nakrájíme asi na 6 kousků.
- Podáváme s mističkou sojové omáčky, případně s nakládaným zázvorem a wasabi pastou.
Další tipy pro zdraví najdete na FB Hada a Lamy.