Slupka nebo skořápka – živá strava
Vitariánství, jako způsob života a konzumace výhradně syrové stravy rostlinného původu má svá daná kritéria. Vychází z toho, že dříve se lidé výhradně stravovali čerstvou, syrovou stravou a proto netrpěli na obezitu, nadváhu a další nemoci.
Co bylo a co je živá strava?
Živá strava vůbec vychází z toho, co je pro přírodu běžné, obecné a to to, že plody obecně konzumují i zvířata ve volné přírodě a nijak je tepelně neupravují. Asi by bylo podivné, vidět medvěda, jak si opéká jablka a pak teprve je konzumuje, nebo jak lišky v lese spolu se zajíci grilují oblíbenou zeleninu.
Slupka a obzvlášť skořápka je obecně brána jako ochranný obal plodu a tak není většinou určena ke konzumaci. Jenže vraťme se opět ke zvířátkům do lesa a zkusme si představit, jak by asi medvěd loupal jablko, nebo dokonce pomeranč. Je to dost podivné, takže běžně stravitelné slupky jsou, skořápky však nikoliv.
Při začátku
Výjimka panuje, pokud se syrovou stravou teprve začínáte. V tom okamžiku by mělo být nutné se slupek vyvarovat. Jsou většinou hůře stravitelné, a pokud se snažíte o přechod na jiný způsob života, měl by být, pokud možno co nejsnazší. Proto jakýkoli plod nejprve slupky zbavte a poté určete ke konzumaci.
Vitamíny ve slupce
Slupky obsahují velké množství vitamínů a dalších potřebných látek, takže rozhodně, v zájmu zdravého těla, je nemístné se takového zdroje zdravého života ledabyle zbavovat. Důležité je však před konzumací veškeré ovoce a zeleninu vždy pečlivě omýt pod proudem čisté, pitné vody.
Ne(vaření) živé stravy
Aby se vám samotná živá strava po čase neomrzela, je nutné ji kombinovat a zkoušet nové chutě. Až budete vitariánstvím žít delší dobu, rozhodně vás nemine seznam receptů a dalších doporučení, jak si lze pokrmy připravit a upravit, aby přinesli opět něco nového do vašeho jídelníčku.