Švestkovo makový tartlett
Máte rádi sladkosti? Co tak kombinace máku, švestek a čokolády? Ochutnejte zatím jenom ve formě receptu s názvem Švetskovo makový tartlett.
Tuhle skvělou kombinaci znaly už naše babičky. A věděly proč. Mák je totiž skvělým zdrojem vápníku a dalších, tělu prospěšných látek.
Navíc, vedlejším produktem, který nám u tohoto receptu vznikne, je domácí mandlové mléko. A to už se vyplatí 😀
Tak na co čekat? Pusťme se do přípravy.
Ingredience na malý tartlett:
- Hrst mandlí
- Hrst vlašských ořechů
- 2 – 3 lžíce (nejlépe namletého) máku
- Sušené švestky
- Agáve, kokosový sirupu nebo jiné sladidlo
- Teplá voda
- Kokosový olej
- RAW kakaový prášek
Postup přípravy tarlettu:
- Mandle namočíme na několik hodin do vody. Poté rozmixujeme.
- Vezmeme čistou utěrku a vzniklé mléko přecedíme. Vyždímáme co nejvíce a tekutinu přelejeme do skleněné nádoby. Uskladníme v lednici. Mandlové mléko nám vydrží asi tak 2 dny.
- Zbylou mandlovou pastu, která nám zůstala v utěrce, dáme do mixéru. Přidáme mák, několik sušených švestek, hrst vlašských ořechů a půl lžíce sladidla (můžete i přidat podle chuti).
- Těsto, které nám vzniklo po rozmixování vtlačíme do tartlettové formy vyložené potravinářskou fólii (takhle se nám dortík potom lépe vytáhne)
- Dáme do mrazáku.
- Mezitím si vytvoříme „povidla“. Do mixéru dáme hrst až dvě sušených švestek a přidáme trošku teplé vody.
- Mixujeme a případně ještě přidáme vodu, pokud nejsme s konzistencí spokojeni.
- Dortík vyndáme z mrazáku, potřeme vrstvou povidel a dáme zpět mrazit.
- Nakonec si uděláme čokoládovou polevu: rozpustíme lžíci kokosového oleje, přidáme 2-3 lžičky kakaa a sladidlo podle chuti.
- Znovu vyndáme z mrazáku a nalejeme čokoládu navrch dortu.
- Necháme v mrazáku asi 20 minut a dort je připraven!
Dobrou chuť a pokud vám nestačilo, další recepty najdete i na Had a Lama žijí zdravě
https://www.facebook.com/hadalamazijizdrave
Dominika Doležalová