Teplá citronáda
Citrón je oblíbeným ovocem díky vysokému obsahu vitamínu C. Je plodem citronovníku a jeho barva je většinou žlutá až zelená. Kyselina citrónová, kterou citrón obsahuje, má pestré využití v potravinářství, na okyselení a při přípravě zdravých šťáv či limonád. Toto ovoce miluje subtropické prostředí, ale daří se mu i v českých sklenících.
Citróny obsahují i bioflavonoidy, přírodní léky, které se nacházejí především v citrusových plodech. Silnou složkou citrónu je také pektin, vonné silice, provitamín A a vitamín B a řady minerálních látek. Citrónová šťáva je skvělá proti paradontóze a díky velkému obsahu vápníku pro zdravé zuby.
V poslední době je oblíbený při rýmě, chřipkách a nachlazení. Jako prevence i lék. V kombinaci se zázvorem, který se zalije teplou vodou, přidá se med a citrón, máte drink, který vás osvěží a ochrání před nástrahami nemocí.
Teplá citronáda je nejlepší startovací životabudič. Tento denní nápoj vám pomůže při detoxikaci, zlepší trávení, zrychlí váš metabolismus a zvýší hladinu energie. Vypijte teplou citronádu asi půl hodiny před jídlem. Zbavíte se i pálení žáhy a překyselení žaludku. Tento plod by neměl přijít do styku s kovovým nožem, jinak ho zbavíte všech cenných látek. Rozpusťte si v těle cholesterol a předcházejte i rakovině tlustého střeva.
Teplá citronáda ingredience:
1/2 citrón
0,5 litru vlažné vody
Recept pro 1 porci
Doba přípravy: 3 minuty
Do skleničky vymačkáme 1/2 citrónu, kdo nemá rád, tak kyselý nápoj, tak použije méně či více citrónové šťávy. Ochutit můžeme i mátou nebo zázvorem.
Dejte si po ránu i během dne tento skvělý koktejl chutí a budete se cítit naprosto báječně, fit a plni energie. Bude vám do zpěvu, když v sobě najdete sílu a chuť do práce.