Topinambur

topinambur-kvetTopinambur je překrásná květinka většinou žluté barvy s neuvěřitelně všestrannými účinky.

Původ Topinamburu

Topinambury (Slunečnice hlíznatá – Heliantus tuberosus L.) pocházejí z oblasti Mexika, přesněji z území tamějšího indiánského kmene, od názvu Topinambus mají odvozené jméno.

Odtud se rostlina rozšířila podél východního pobřeží dnešního území Spojených států a Kanady. Do Starého světa ji dovezli Kolumbovi následovníci spolu s bramborami a řadou dalších jedlých rostlin. První zmínky o jejím pěstování v Evropě, přesněji z Francie, pocházejí z roku 1607.

Popis Topinamburu

Rostliny dosahují běžné výšky 2-3 m, vegetační doba je 4 až 6 měsíců. Některé druhy, kvetou malými žlutými květy v srpnu až v říjnu. Většina z nich kvete ovšem až pozdě na podzim. Hlízy jsou většinou nepravidelné s bílou nebo červenou slupkou a vynikají vysokou mrazuvzdorností, takže se běžně sklízejí až na jaře.

Použití Topinamburu

• chutné hlízy pro syrovou a vařenou stravu
• krmivo pro hospodářská, divoká a domácí zvířata
• výchozí materiál pro výrobu lihu
• surovina pro průmyslovou výrobu inulinu
• jako přísada plniva v potravinářském průmyslu
Topinambury syrové nebo vařené

topinambur-plodTopinambur je ideální jídlo – chutné a bohaté na cenné živiny a vlákninu. Topinambury – sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

Chuť

Syrová hlíza chutná mírně ořechově. V tuhé konzistenci připomínají mrkev. Vařený Topinambur vytvoří lehce nasládlou chuť, stejně jako vařená mrkev. Této sladké chuti je možné předejít, pokud v průběhu vaření přidáme trochu citronové šťávy. Výborné jsou Topinambury i  za syrova. Lze z nich připravit lahodný salát s jablky, cibulkou, bylinkami, mrkví anebo jinou zeleninou. Je nazýván slunečnicovým artyčokem, protože chuť jeho hlíz připomíná velmi chřest.

Výchozí materiál pro výrobu lihu

Pro průmyslovou výrobu lihu se používá Topinambur  hlavně ve Francii. 100 kg čerstvě sklizených hlíz Topinamburu může vyprodukovat 8 až 10 litrů čistého alkoholu. V některých částech Německa známe tradiční pálenku získanou z hlíz Topinamburu „Erdäpfler“ nebo „Rossler“.

Odrůdy

V současné době existuje mnoho různých druhů Topinamburu. Jejich barva může být červenohnědá až bělavá, nejčastěji však žlutá. Odrůdy s jasným pláštěm mají jemnější chuť. Hlízy Topinamburu obsahují minerální látky, vlákninu, aminokyseliny a vitamíny B, C, D a H.

 

Zdroj:
http://www.topinambury-rk.cz/topinambury/
http://www.topinambur.org/topinambur-verwendung-geschmack-sorten/verwendung.htm

 

PS: Hledáte produkty či doplňky zdravé výživy? Navštivte náš e-shop.

10-pro-topinambur

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons