Valentýnský zákusek

Den svatého Valentýna je jako stvořený pro sladkosti a my si při té příležitosti dnes připravíme mandlovo-džemovo-čokoládové kostky (originální recept zde)

Příprava na Valentýna

Příprava na Valentýna

Recept je raw, ale jsou zde použity ovesné vločky. Mě to nevadí, ale některým 100% vitariánům by to vadit mohlo. Proto jsem si udělala menší průzkum.

Ovesné vločky jsou obvykle zpracovávány za tepla, dozvěděla jsem se, že při procesu zpracování jsou vločky zahřívány párou, proto je nepovažujeme za raw.

Jediné dvě varianty, které neprojdou tepelnou úpravou, jsou celá ovesná zrna, která je ale před použitím potřeba naklíčit, nebo jsou to tzv. steel-cut oats, což jsou celá zrna nasekaná ocelovým ostřím na menší kousky (bohužel tuhle variantu jsem v České republice zatím neviděla), nicméně doporučuji také namočit minimálně přes noc do vody pro snadnější zažívání.

Tak to byla malá vsuvka o vločkách. Já na recept použila obyčejné ovesné vločky. Pokud se tomu chcete vyhnout úplně, můžete na spodní vrstvu použít například těsto z oříšků a datlí.

Doba přípravy je asi 30 minut (včetně chlazení v lednici).

Valentýnský zákusek – na formu 17 x 17 cm budeme potřebovat:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/2 šálku mandlového másla
  • 1/4 šálku lněných semínek
  • 1 lžíci javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 šálek jahod/malin/borůvek (můžete použít i mražené, ale v tom případě nechte rozmrazit)
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1/3 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/3 šálku kakaového prášku
  • agáve podle chuti
  • hrst pistácií
  • 2-3 vykrajovátka ve tvaru srdce

Postup přípravy – valentýnského zákusku:

  1. Ovesné vločky rozmixujeme na jemnou mouku, přidáme mandlové máslo, lněná semínka a javorový sirup a všechno ještě jednou pečlivě
    Vrstva z vloček a mandlového másla

    Vrstva z vloček a mandlového másla

    rozmixujeme.

  2. Vtlačíme do formy vyložené potravinovou fólií a dáme do lednice.

    Druhá vrstva - džem

    Druhá vrstva – džem

  3. Jahody/maliny/borůvky rozmixujeme. Přidáme chia semínka a pečlivě promícháme. Necháme odpočívat asi 15 minut, dokud se směs nezahustí.
  4. Až je džem hustý, navršíme ho na vrstvu z ovesných vloček a dáme zpět do lednice.
  5. Srdíčka lehce zatlačíme do džemové vrstvy.
  6. Smícháme čokoládu z kokosového oleje, kakaa a agáve.
  7. Nachystáme si malou formičku na čokoládu, do které rozmístíme pistácie (to je na zbytek čokolády, protože ji nespotřebujeme celou).
  8. Vezmeme formu a nalejeme vrstvu čokolády na celý povrch kromě srdíček (vrstvu udělejte tenkou, jinak se vám to bude špatně krájet jako mě :D).
  9. Teď nastává kritický okamžik: sledujte, kdy vám čokoláda zpevní a v ten moment vytáhněte srdíčka a dejte pořádně ztuhnout do lednice.
  10. Zbytek čokolády nalejeme na pistácie a dáme také do lednice.

Další recepty na FB Hada a Lamy.

 

 

 

Valentýské kostky napravo, čokoláda s pistáciemi nalevo.

Valentýnské kostky napravo, čokoláda s pistáciemi nalevo.

Valentýnské kostky napravo, čokoláda s pistáciemi nalevo.

Vrstva čokolády

Vrstva čokolády

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons