Vitariáni a Vánoce
Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale zároveň také svátky dobrého jídla a cukroví. Pro vitariány je tato doba nejspíš trochu složitá – na jedné straně tradice, na druhé straně zásady vitariánství, které se s vánočním cukrovím příliš neslučují. Mám ale pro všechny dobrou zprávu – i vitariáni budou během letošních Vánoc mlsat!
A to ne jen tak ledajaké cukroví, nýbrž cukroví plné vitamínů, superfoods a hlavně chuti!
Co je potřeba připravit na vitariánské Vánoce?
INGREDIENCE (přibližně 30 kousků cukroví)
4-5 hrstí lískových oříšků,
100 g sušených datlí (namočených přes noc),
3-4 lžičky kokosového oleje (necháme rozpustit na topení),
3 lžičky raw nepraženého kakaového prášku,
2-3 polévkové lžíce agáve sirupu,
2 banány (oloupeme, nakrájíme na kousky a v igelitovém sáčku dáme do mrazáku přes noc),
½ vanilkového lusku,
1 lžičku maca prášku,
Goji berries,
směs semínek podle chuti (sezam, len, chia),
papírové košíčky,
formičky na čokoládové bonbony.
Jaké cukroví budeme připravovat?
- Ořechové košíčky s banánovo-vanilkovým krémem.
- Čokoládové kuličky s ořechovou náplní.
- SUPERFOOD ledová čokoláda.
Postup přípravy ořechových košíčků:
- Nejdříve rozmixujeme v mixéru lískové ořechy na hrubý prášek.
- Vylejeme vodu z datlí a dáme je do mixéru k ořechovému prášku.
- Mixujeme, dokud nezískáme hladké těsto.
- Polovinu těsta vytvarujeme do papírových košíčků.
- Z druhé půlky těsta vytvoříme kuličky.
- Dáme odpočinout do lednice.
- Vyrobíme čokoládu: smícháme rozpuštěný kokosový olej s kakaovým práškem a s agáve sirupem do hladka.
- Oříškové kuličky namáčíme do čokolády pomocí špejle nebo párátka; vložíme zpět do lednice.
- Do čokoládové polevy přidáme maca prášek a nalejeme do formiček. Na každý takový bonbon nasypeme směs semínek a Goji.
- Čokoládičky umístíme do mrazáku.
- Nakonec umícháme krém na košíčky. Do mixéru dáme zmražené banány a vanilku z půlky vanilkového lusku a mixujeme, dokud nebude krém hladký.
- Cukrářským pytlíkem naplníme košíčky a ozdobíme badyánem.
- Práce na košíčcích musí proběhnout velmi rychle a ihned je dáme uležet do mrazáku, aby nám krém neroztál.
- Všechno cukroví je nejlepší skladovat v mrazáku až do doby těsně před podáváním.
Dominika Doležalová
Další recepty najdete také na www.facebook.com/hadalamazijizdrave