Zelené ovoce a zelenina – barvy

zelene ovoce a zeleninaZelené ovoce, zelenina a přísady – účinky na zdraví a psychiku, rady

Zelené ovoce a zelenina:
Artyčok, avokádo, fazole, brokolice, hrách, fíky, okurka, rebarbora, kiwi, salát, olivy, papriky, chřest, zelí, špenát, cuketa, hruška, angrešt, hrozny, pór/ pórek, chilli, mangold, kedluben, rukola, meloun, kapusta

Zelená je barva života – zelená rostlinná šťáva chlorofylu je považována za krev rostlin, proto by bylo velmi obtížné žít na zemi bez chlorofylu. Fotosyntézou a pomocí chlorofylu se vyrábí ze slunečné světelné energie kyslík a další chemické sloučeniny. Stručně řečeno bez listové zeleně bychom neměli vzduch k dýchání. To už ví každé malé dítě na základní škole.

Stimulace organismu má zelenou

Zelená je barvou harmonie a léčení, jako barva vnitřní rovnováhy v těle a je fyzikální. Zelená vyjadřuje blízkost k přírodě, klid, spokojenost, vnitřní harmonii a podporuje regeneraci těla, mysli a duše. Podporuje chuť do práce a vybízí k lepším výsledkům. Lidé obklopeni zelenou barvou jsou pohodoví, klidní a vyrovnaní.

Potraviny obsahují zelené rostlinné barvivo

Zelenina: všechny saláty, divoké a polní saláty, fazole, hrách, okurky, papriky, avokádo, cuketa, čínské zelí, bílé zelí, kapusta, špenát, mangold, fenykl, celer, pšeniční klíčky, brokolice (obsahuje zelené a modrá rostlinná barviva), kopřiva atd.
Ovoce a plody: zelená jablka a hrušky, fíky, rebarbora, limetky, zelené hrozny, angrešt, kiwi, kdoule, olivy, atd.
Koření a přísady: všechny zelené bylinky, petržel, libeček, bazalka, kopr, kerblík, estragon, řeřicha, rozmarýn, pelyněk, máta, chilli, pistácie, atd.

Mimochodem: E 140 označuje potravinářsky přidanou látku chlorofyl; čím tmavší zelená rostlina, tím více barviva rostlina obsahuje. Co připravit  z vybraného druhu zeleniny. ovoce a plodů? Podívejte se na recepty.

 

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons