Zlozvyk jménem „makové mléko“

makove_mleko

Makové mléko – příprava

Věděli jste, že mák je rostlina, která obsahuje nejvíce vápníku, a přitom i skvěle odkyseluje organismus? Máte zlozvyky a milujete sladké? Zkuste toto makové mléko. Je vhodné pro každého, nejenom pro vitariány.

Pokud nemůžete jíst mléčné výrobky, pak je mák jedním ze způsobů, jak dodat tělu potřebný vápník. Další prospěšné látky, které mák obsahuje: sodík, fosfor, draslík, hořčík. Pozor na alergie.

Můžete si ho udělat klidně i doma, postačí vám k tomu tři základní věci, bez kterých to nepůjde: mixér, pytlík a mák.

Jak si makové mléko doma vyrobit?

Na výrobu 500 ml zdravého a chutného makového mléka potřebujeme:

•    80-100 g nemletého máku,
•    500 ml vody.

Postup přípravy makového mléka:

Nemletý mák propláchneme, zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme nejlépe přes noc odstát. Mák uvolňuje tuk, takže se nelekejte, pokud bude voda mírně našedlá. Vše přelijte do mixéru a pořádně rozmixujte. Po prvním mixování nechte mléko 5 minut odpočívat a po té ho rozmixujte ještě jednou, ať má pěkně krémovou a oříškovou chuť. Přeceďte mléko přes pytlík; pokud nemáte pytlík, použijte látkovou plínku, plátýnko nebo sítko a woalá… můžete podávat.

Doporučení k ochucení makového mléka:

Já mám ráda makové mléko husté a pěkně krémové; pokud se Vám zdá moc husté, přidejte vodu.

Tip: oslaďte si makové mléko medem, sirupem z agáve nebo datlemi.

Upozornění: jak se říká – všeho s mírou! Tohle mlíčko je opravdu návykové! Drť z máku rozhodně nevyhazujte, protože v dalším článku si povíme, co se s ním dá vykouzlit.

Autor receptu: Wendy

Tip č. 2 – zkuste se podívat do našeho e-shopu. Třeba tam najdete vhodné pomocníky do domácnosti.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons