Žluté ovoce a zelenina – barvy

zlute ovoce a zeleninaŽluté ovoce, zelenina a přísady – účinky na zdraví a psychiku, rady

Žluté ovoce a zelenina:
ananas, jablka, banány, grapefruit, zázvor, kukuřice, slivoň mirabelka (špendlíky), meloun, paprika, citron/limetka, brambory, broskev, nektarinky, cuketa žlutá, hruška

Co způsobuje žlutou barvu?

Za žluté zbarvení ovoce a zeleniny, jsou zodpovědné karotenoidy. Tato barviva chrání rostlinné buňky před poškozením a UV zářením. Karotenoidy jsou kromě žluté barvy odpovědné za oranžovou a červenou barvu. Chrání tělo a darují mu svěží vzhled.

Karotenoidy jsou považovány za antioxidanty, jsou určeny ke stimulaci imunitního systému a pomáhají předcházet mnoha nemocem a stárnutí kůže. Konzumace žlutých potravin je tedy nevyhnutelná.
Žlutá je barva slunce a působí vesele, rozjasněně a zahřeje tělo a duši. Na člověka má velmi pozitivní vliv.

Žlutá je barvou žláz a trávicího ústrojí, posiluje naše nervy a mentální schopnosti. Žlutá je barvou slunce, které v nás probouzí chuť žít a zesiluje radost do života. Pokud pociťujete nedostatek radosti ze života, potíže s komunikačními dovednostmi, nedostatkem vytrvalosti nebo smutek, zkuste zařadit do života více žluté barvy a hlavně žluté ovoce a zeleninu. Hektičtí a nervózní lidé by se měli naopak vyvarovat žlutého jídla a hlavně koření.

 Tyto potraviny obsahují žluté rostlinné pigmenty:

Zelenina: dýně, brambory, kukuřice, žlutá squash, žluté papriky, houby, čekanka, pastiňák
Ovoce a plody: banán, žlutá jablka a hrušky, manga, švestky, žluté švestky, ananas, citróny, grapefruity, atd ..
Koření a přísady: Kurkuma (kurkuma), zázvor, vanilka

Mimochodem: absorpce karotenoidů je úzce spojena i s trávením tuků, takže tyto potraviny by měly být vždy užívány spolu s dobrými tuky. Tyhle E-čísla E160a – E160 a E160 g a E161a až 161h označují schválení jako potravinářsky přidané látky karotenoidů.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons