Fialové ovoce a zelenina – barvy
Autor: rajce T. | 22 Duben,2015 | Publikováno v ZajímavostiFialové ovoce a zelenina – účinky na zdraví a psychiku
Fialové ovoce a zelenina
Angrešt, lilek, ostružiny, fíky, borůvky, švestky, cibule, bez, červené zelí, červené hrozny, čekanka, kedluben
Látky tělu prospěšné jsou snadno dostupné
Pro modré a fialové barvy ovoce a zeleniny jsou odpovědné antokyany. Chrání rostliny před UV světlem ze slunce. Pomáhají při nalákání zvířat a hmyzu. U lidí zajišťují antokyany antioxidační účinky, zlepšují vidění, mají protizánětlivé a cévní účinky. Antokyany zbarvují v přírodě i pomněnky, květy máků, růží anebo černého rybízu. Oblíbený je i plicník lékařský, který je prevenci proti nachlazení. Má na svědomí modrou i fialovou barvu.
Fialové ovoce a zelenina mají extra chuť
Fialová barva představuje nejvyšší zušlechtění všech barev. Modrá podporuje odpočinek a relaxaci, zatímco fialová je barvou inspirace. Modrá pomáhá zmírnit napětí, podrážděnost, neklid i povrchnost. Působí ovšem chladně. Modrá je přírodní barvička, představuje vodu a nebe, proto dodává harmonii lidského těla. Fialová působí při nedostatku životní energie a odhání negativní nálady. Fialová barva je bezprostřední a svěží. Pokud si chceme snížit krevní tlak, je vhodnější se modrému jídlu vyhnout. Fialová je symbolikou adventu, a tím i čistoty a zrodu něčeho nového a ozitivího. Nesmíme zapomenout na ultrafialové záření. Antokany prodlužují trvanlivost rajčat.
Tyto potraviny obsahují modré a fialové rostlinné pigmenty
Zelenina: lilek, řepa, červené zelí, hlávkový salát (různorodý jako např. Lolo Rosso), fíky, modré fazole atd.
Ovoce a plody: borůvky, švestky, černý rybíz, modré hrozny, bezinky, fíky, datle, ostružiny atd.
Koření a přísady: šalvěj, tymián, brutnák lékařský, kostival, vřes