Červené ovoce a zelenina – barvy

cervene ovoce a zeleninaČervené ovoce, zelenina a přísady – účinky na zdraví a psychiku, rady

Červené ovoce a zelenina
Rajčata, jahody, maliny, šípek, červená řepa, třešně, papriky, vodní melouny, brusinky, rybíz, ředkvičky, chilli

Co způsobuje červenou barvu ovoce a zeleniny?

Za červenou barvu ovoce a zeleniny, je zodpovědný lykopen, pochází ze skupiny karotenoidů. Lykopen je jedním z antioxidantů, který je považován za lapače radikálů, tj. určité aktivní molekuly zneškodní v těle škodlivé látky. Pojídáním červeného ovoce si snižujeme výskyt chorob na srdíčku a snížíme cholesterol v krvi.

Červená ve všech oblastech otepluje, stimuluje a povzbuzuje, zejména na funkci srdce, krevního oběhu a krevního tlaku. Prostě je to barvička srdce. Červená posiluje vůli a vytrvalost, sebevědomí a smysl pro realitu, mobilizuje síly, dále zachovává a šíří život. Vždyť i červeně vymalovaný pokoj vydává energii a vitalitu. Povzbuzuje k lepším výkonům.

Trvalá únava, apatie a letargie mohou být účinně ovlivněny červenou.
Hyperaktivní a přetažení lidé i jedinci s vysokým krevním tlakem, by se měli červeným potravinám vyvarovat.

Potraviny obsahují červené rostlinné barvivo

Zelenina: rajčata, chilli, paprika, červené saláty jako čekanka, ředkvičky, červené fazole, řepa, atd
Ovoce a plody: šípky, granátová jablka, maliny, jahody, třešně, višně, rybíz, brusinky, červená jablka, vodní melouny, atd.
Koření a přísady: chilli, pepř

Mimochodem: Stejně jako všechny karotenoidy, je lykopen spojen také s trávením tuků, takže vždy tyto potraviny konzumujte s dobrými tuky. Zvláštností lykopenu je, že se jeho dostupnost zvyšuje ve formě zpracovaných a vyhřívaných produktů (např. jsou konzervy rajčat) a je vyšší než u syrových, protože při ohřívání se struktury rostlinné buňky rozbijí a lykopen se uvolňuje.
E 160d označuje lykopen jako potravinářské přídavné látky. Je běžně povolen.

Vložit příspěvek

Show Buttons
Hide Buttons