Nashi
Nashi je asijská hruška, která má ráda podnebí mírného pásu. Roste na stromu hrušeň písečná. Jejím domovem je Čína, ale svou oblibu má i v Japonsku. Chile, Francie a Itálie si tento plod natolik oblíbily, že si troufají na jeho pěstování. Pokud jde o známost tohoto ovoce v České republice, je spíše nulová.
Nashi aneb japonská či korejská hruška
Mnoho lidí už ji ovšem ochutnalo, jen se k ní moc nevrací. Supermarkety ji běžně nabízejí. Většinou žlutá barva a tvar koule, to je specifikace Nashi. Jeho chuť je něco mezi jablkem a hruškou. Nejde ovšem o žádné křížení stromů a podobně. Nashi je prostě fenomén a samostatný druh ovoce. Silná slupka ukrývá šťavnatou bílou dužninu s velmi sladkou a příjemnou chutí. Uvnitř jsou i černá semínka.
Najděte změnu v jídelníčku
Nashi je naprostý elegán mezi ovocem. Podporuje trávení, také dokáže pomoci od kašle. Má diuretické, tedy močopudné účinky. Nepociťujeme po ni žízeň a navíc zmírňuje účinky konzumace alkoholických nápojů. Nashi neobsahují cholesterol ani tuk. Zato vlákninu, sacharidy, uhlohydráty a cukry. Vitamínovou bombou rozhodně nejsou. Je zajímavé, že se japonské hrušky prodávají balené každá zvlášť, protože jsou velmi citlivé na poničení a otlučení. To známe i u české odrůdy. Je skvělé, že vydrží tři, ale i šest měsíců kolem jednoho stupně a neměknou jako její české sestřičky.
Ovocné saláty, kompoty, ale i marmelády jsou z Naši/nashi jsou delikatesní. Většinou se zakápnou troškou citrónové šťávy, aby nezhnědly.
Synonyma: Naši, korejská hruška, japonská hruška, Kumoi
V průměrném plodu s váhou 100 gramů se nachází přibližně:
134 kJ / 32 kcal
0 g Bílkoviny
0 g Tuky
8 g Sacharidy
2 mg Vitamin C
35 mg Hořčík