Raw kimchi – tradiční korejská příloha
Kimchi, pokud jej neznáte, je tradiční korejská příloha ke skoro každému jídlu. Existuje mnoho receptů na přípravu kimchi, a pravděpodobně
každá korejská rodina má ten svůj, který se předává po generace. Mám ráda tradice a zdravé pokrmy z Asie a hrozně bych vám chtěla zprostředkovat recept od nějaké korejské babičky, ale bohužel do Koreje daleko. Snad někdy v budoucnu.
Raw kimchi – tradiční korejská příloha – jak na to?
Navíc kimchi musí kvasit až 6 týdnů, než je připraveno k podávání. Já jsem našla mnohem rychlejší recept v kuchařce Gwyneth Paltrow, kterým jsem se inspirovala.
Tento recept zvládnete doma a můžete podávat po pár hodinách v lednici.
TIP: je známým faktem, že kimchi působí skvěle na zažívací systém, a věděli jste, že zdravá střeva se přímo odráží například na kvalitě pleti nebo mozkové činnosti? Co víc dodávat? Jezte kimchi!
Na 1 střední zavařovačku raw kimchi potřebujeme:
- 1/2 salátové okurky
- 1 malou mrkev
- 1 malou červenou řepu
- mátové lístky
- 2 čajové lžičky miso pasty
- 1 stroužek česneku
- kousek (sušené) chilli papričky
- loupaná sezamová semínka (na suché pánvičce opražená)
- 1 čajovou lžičku medu
- malý kousek křenu
- kapka citronové šťávy
Postup pro přípravu raw kimchi:
- Okurku nakrájíme na malé kousky.
- Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Všechnu zeleninu dáme do misky a necháme uležet v lednici, zatímco si nachystáme kvasnou pastu.
- Připravíme si pastu tak, že v menší misce smícháme miso pastu, prolisovaný česnek, nadrobno nasekanou chilli papričku, sezamová semínka, med, nastrouhaný křen a citronovou šťávu.
- Pastu dobře promícháme, aby se ingredience spojily a dáme do mísy k zelenině.
- Vše opět promícháme tak, aby se každý kousek zeleniny obalil pastou.
- Dáme do vymyté a vysušené zavařovačky a zašroubujeme víko (to také musí být dobře vymyté a osušené)
- Necháme v lednici nejméně 6 hodin a můžeme podávat.
- Kimchi nám vydrží přibližně 2 týdny.