Ředkvičky

Ředkvička neboli ředkev setá je oblíbenou zeleninou dospělých i malých dítek. Existuje spousta druhů, ovšem mezi českými konzumenty je asi nejvyhledávanější klasická červená kulatá. Můžeme si pochutnat i na ředkvičkách s válcovitým anebo protáhlejším tvarem s bílou, žlutou či červenobílou barvou.

Dužina je většinou bílého zabarvení. Chuť malých plodů se nevyznačuje jednostrannou chutí. Může být pálivější, ale i vodovější a neutrální. Na chuť této zeleniny mají velký vliv silice a rostlinné oleje. Tato asijská kráska je atraktivní pro běžný stůl, ale neodmyslitelně patří do zdravé a pestré stravy.

Pevné zdraví s malým zázrakem – ředkvičkyŘedkvičky

Ředkvičky pomáhají tělu v boji proti rakovině, podporují zdravé trávení a působí preventivně proti srdečním onemocněním. Ředkvičky se vyznačují detoxikačním účinkem, také pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Na tělo působí alkalicky. Ředkvičky mohou být chutně připraveny se zásadotvornými bylinkami třeba v čerstvém salátu.

Hořčičné oleje a silice napomáhají při nachlazení a vykašlávání. Sliznice, nosohltan a dutina ústní je díky ředkvičkám zabezpečena proti bakteriím. Mají tedy antiseptický účinek a starají se o žaludek napadený infekcí. Ředkvičky se hodí konzumovat při dietě anebo jen tak pro radost jako osvěžující doplněk svačinky.

Ředkvička obsahuje mnohé vitamíny, především C, D, E, ale také vitamíny skupiny B, pyridoxin, riboflamin, thiamin či niacin. Exceluje i velkým množstvím beta karotenu. Minerální látky, jako je sodík, mangan, železo, draslík, síra a vápník působí na lidské tělo rovněž blahodárně. Lipidy, proteiny a sacharidy jsou nepostradatelnou vlákninou.

Hořčičné oleje a silice odhánějí z organismu plísně a mikroby. Můžeme si být tedy jistí, že s konzumací ředkvičky se ubráníte průjmu, zácpě či nadýmání. Kdo by řekl, že tak malé plody v sobě nosí tolik zdraví!

Ředkvičky jsou ideální doplněk do salátu, jako pikantní složka. Ozdobte si s ředkvičkou co vás napadne a vyhněte se mnoha chorobám!

Důležité nutriční informace (na šálek):

Vitamin C – 29%
Vápník – 3%
Železo – 2%

Show Buttons
Hide Buttons