Oranžové ovoce a zelenina – barvy
Autor: rajce T. | 2 Červen,2015 | Publikováno v ZajímavostiOranžové ovoce, zelenina a přísady – účinky na zdraví a psychiku, rady
Oranžové ovoce a zelenina
Mrkev, dýně, mandarinky, pomeranče, mango, meruňky, broskev, žlutý meloun, paprika
Co způsobuje oranžovou barvu?
Za oranžové zbarvení ovoce a zeleniny, jsou zodpovědné karotenoidy, stejně tak i za zbarvení žluté a červené. Karotenoidy se často přidávají jako doplňkové látky do krmení při chovu lososů. Přidávají se tam, protože nahradí malé korýše, kterými se losos v přírodě živí. Bez tohoto dodatku, by bylo lososí maso šedivé.
Pro zvířata dobrá volba
Raci obsahující karotenoidy rovněž chybí plameňákům v ZOO. Zbarvení jejich peří je získáno tím, že se do krmení přidávají karotenoidy. Tyto látky jsou považovány za antioxidanty, které jsou známé tím, že chrání tělo před volnými radikály, a tím působí preventivně proti mnoha nemocem a stárnutí. Svěží vzhled je na prvním místě.
Oranžová je barvou otevřenosti a optimismu. Dodává radost a chuť do života. Oranžová podporuje trávení, metabolismus, ledviny, aktivitu močového měchýře a produkci některých enzymů a hormonů. Oranžová je ideální při negativních myšlenkách, nedostatku kreativity, smutku a přehnanému smyslu pro povinnost. Skvěle uvolňuje.
Tyto potraviny obsahují oranžové rostlinné pigmenty
Zelenina: dýně, mrkev, oranžová paprika
Ovoce a plody: rakytník, meruňky, pomeranče, broskve, nektarinky, mango, kumquat, melouny, špendlíky – malé žluté švestky, mandarinky, atd.
Koření a přísady: šafrán, kurkuma, chilli
Mimochodem: vstřebávání karotenoidů je úzce spojena s trávení tuků, takže tyto potraviny by měly být vždy užívány spolu s dobrými tuky. Na to bychom měli pamatovat.
E-čísla: E 160a – E 160g a E 161a až E 161 h jsou označení schválených potravinářsky přidaných látek karotenoidů.