Rajče
Tato jednoletka, lahodné rajčátko, je bojovník proti špatnému životnímu stylu a hlavně rakovině. Je to oblíbená zelenina, protože se vleze akorát tak do ruky a může se prostě jen tak sníst. Každý si ho může vypěstovat na zahrádce i balkóně. Rajče je odolné proti mrazíkům. Nezralé plody mohou být jedovaté, po konzumaci nás čekají nepříjemné bolesti břicha.
Rajče obsahuje cenné látky
Beta karoteny a vitamín C jsou hlavními zdroji rajčat. Také lykopeny a vitamín B, D, F a K. Jsou zdrojem draslíku i chromu. Rajčátka jsou bohatá na vlákninu a neobsahují žádný tuk. Proto jsou vhodná při hubnutí a dietách. Cholesterol má cestu do lidského organismu s častým pojídáním rajčat, cestu uzamčenou.
Rajčata se chlubí antioxidačnímu účinky a měli by je konzumovat především pánové, na prostatu. A to denně a v hojném počtu. Doporučují se při nemocech srdce, látkové výměny a krevního oběhu. Rajčata chrání tělo i před škodlivým UV zářením.
Vysoký obsah lykopenu rajčat pomáhá podporovat funkci srdce, prevenci před onemocněním srdce a vede k dlouhému a šťastnému životu. Lykopen je antioxidant a také pomáhá bojovat proti škodlivým volným radikálům. Rajče pomáhá kyselé prostředí těla rozebrat a podporuje zásadité pH.
Rajčata mají univerzální použití, čerstvé, v rawské omáčce nebo salát i jako lahodná příloha. Někteří lidé nemohou dost dobře strávit slupku z větších plodů. Proto je vhodné ji odstranit anebo konzumovat domácí plody či cherry rajčátka.
Důležité nutriční informace (na střední rajče):
Vitamin C – 26%
Vápník – 1%
Železo – 2%