Gazpacho – polévka z lednice
Léto nás vybízí k jinému životnímu stylu.
Teplé počasí přirozeně nutí (i zaryté nevitariány) k odlehčení jídelníčku, zvlášť k větší konzumací ochlazující zeleniny a ovoce.
Jak jinak, než ze slunné Itálie, kde o letní počasí nemají nouzi, pochází geniální recept na studenou polévku gazpacho, která se podává nejlépe dobře vychlazená.
Jaký je přesný recept gazpacho, to nevím, ale mě se po několika pokusech a omylech osvědčila tato kombinace, která je skutečnou souhrou chutí.
Samozřejmě tato polévka gazpacho by se jindy než v létě dělat neměla, víc než kdy jindy je kladen důraz na kvalitu zeleniny, především rajčat, která nejlépe dozrávají právě v letním slunečném počasí.
Ty z vlastní zahrady nebo od farmářů v plné sezóně mají jedinečnou a bohatou chuť, díky které je gazpacho polévka chuťově výrazná, sytá a uspokojující.
Asi nemusím zmiňovat, jak velkou vitaminovou bombou tato lahůdka (gazpacho) je a jak vám po tom přívalu nutričních látek zčervenají tváře jako rajčata 🙂
V téhle mojí raw gazpacho variantě budete potřebovat asi 10 minut na přípravu zeleniny, 2 minuty na rozmixování a další 2 na servírování.
Ingredience na 2 porce:
- 6 rajčat
- 1 červenou papriku
- ½ okurky hadovky
- 1-2 stroužky česneku
- 1 menší cibule (ještě lépe šalotka)
- 1 malinká sušená chilli paprička (nasekaná na úplně drobno)
- Pepř, sůl
- 30ml olivového oleje (+ na ozdobu)
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup přípravy Gazpacho:
- Nejdříve si spaříme rajčata (pokud trváte na striktně raw variantě, můžete tento krok vynechat, ale rajčata budou ve vařící vodě pouze 2-3 minuty, takže k nějakým velkým nutričním ztrátám patrně nedojde).
- Dáme vařit hrnec s takovým množstvím vody, aby v ní rajčata později byla ponořená. Rajčata nakrojíme podélně 2 dlouhými řezy, které se křižují. V momentě, kdy nám voda začne vřít, hodíme rajčata do hrnce. Necháme asi 2 minuty (nebo dokud neuvidíme, že se slupka v řezech začíná odlupovat) a vyndáme z hrnce.
- Nyní rajčata oloupeme.
- Do mixéru hodíme spařená rajčata, nakrájená na větší kusy, očištěnou nakrájenou papriku, nakrájenou okurku hadovku (necháme asi 2 kolečka stranou na ozdobu), česnek, cibuli (necháme kolečko na ozdobu), chilli papričku, pepř, sůl a olivový olej.
- Vše dobře rozmixujeme, pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
- Před servírováním necháme chvíli vychladit v ledničce.
Potom nalejeme do misek, pokapeme olejem a dozdobíme okurkou a cibulí nakrájenými nadrobno a lístky bazalky. - V jedné italské restauraci, jsem měla gazpacho jako takový před-předkrm, a byl podáván ve štamprli (jak se to řekne správně? Panák?) s celerovým stonkem. Tak to je taková alternativa, jak gazpacho naservírovat trochu zajímavěji.
Pokud nechcete nic zmeškat, koukněte i na recepty Hada a Lamy.